Terug naar de brug. Nijmegen 1994, 50 jaar na Market Garden

Titel Terug naar de brug. Nijmegen 1994, 50 jaar na Market Garden
Beschrijving Documentaire over de herdenkingsweek "Operatie Market Garden" 1994, waarin zo'n 850 Amerikaanse en Britse veteranen samen met de Nijmeegse bevolking de luchtlandingsoperatie van 1944 herdenken. Filmgroep Het Motief en Nijmegen blijft in Beeld hebben de evenementen in Nijmegen en omgeving tussen 15 en 20 september gefilmd.
15 september: Aanbieden Welkomsgroet op het Goffertpark.
16 september: Opening historische legerkamp in het Goffertpark door burgemeester d'Hondt.
16 september: Herdenkingsbijeenkomst op het Traianusplein, in aanwezigheid van onder meer: Grenadier Guards, veteranen van de 82e Airborn Division en eregasten Lord Carrington, Erik Hazelhof Roelsema en de Amerikaanse
ambassadeur Terry Dornbusch.
17 september: Historisch vliegprogramma in Klein Amerika, in Groesbeek. Ondanks slecht weer zijn er vliegbewegingen door enkele Tiger Moths, zweefvliegtuigen die eerstedagsenveloppen vervoeren, en parachute springende Nederlandse Commando's. Aanwezig zijn: burgemeester Prick en Lord Carrington die onder meer speciale herdenkingsmunten uitdeelt.
18 september: Bevrijdingsmarkt in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek en herdenkingsbijeenkomst bij het Para bevrijdingsmonument te Overasselt.
18 september: Oecumenische herdenkingsdienst in de Molenstraatkerk en Sint Stevenskerk.
18 september: Veteranenlunch op een restaurantboot aan de Waalkade in aanwezigheid van minister Voorhoeve. De veteranen varen met Duwks naar Lent voor de plechtigheid bij het Waaloversteekmonument.
18 september: Onthulling van de plaquette onder de Grenadier Guardsviaduct. Lord Carrington rijdt vervolgens in een tankcolonne over de Waalbrug. Na de rit ontsteekt hij samen met schoolkinderen op het Traianusplein de vlam bij
het bevrijdingsmonument.
19 september: Battlefieldtour. Veteranen gaan per bus langs monumenten en bezoeken een filmvoorstelling van Nijmegen Blijft in Beeld in De Vereeniging.
20 september: Farewell Party in De Schouwburg
camera: Chris Bouwhuizen, Jan Driessen, Frans Gosen, Hans van Luik, Henk Ockers, Ger Otten. Live sound: Jan Bosmans. Montage: Ger Otten. Commentaar: Ronald Otten. Met dank aan: Chris Bouwhuizen (jr.), Jan Burgers, Paul van der Horst, Wil Otten, Politie te Water, Rijkswaterstaat.
Vervaardiger(s) Gosen, Frans (e.a.)
Gosen, Frans NBIB
Datering 1994
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0637
Auteursrecht Auteursrechtelijk beschermd
Auteursrechthouder Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Trefwoorden geallieerden / Militairen / Optochten / Tweede Wereldoorlog
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld