Nijmeegsche Volkszangschool


ArchiefvormerNijmeegsche Volkszangschool
Andere namenNijmeegsche Zangschool
Archief247 Nijmeegsche Volkszangschool
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1877-1909
PlaatsNijmegen
GeschiedenisOp 22 september 1877 kwamen ruim 40 bijeengekomen zangliefhebbers na beraad tot de conclusie dat het wenselijk was in Nijmegen een vereniging op te richten om de Nederlandse volkszang te verbeteren. Het reglement van de Amsterdamse Volkszangschool werd tot voorbeeld genomen.

Vanaf 1890 ontving de vereniging, die zich naar buiten toe meestal presenteerde als de ‘Nijmeegsche Zangschool’, een jaarlijkse subsidie van de gemeente. Zij gebruikte de openbare school aan het Mariënburg lange tijd als oefenlokaal.

Eind 1903 volgden 56 jongens en 39 meisjes van 9 tot 12 jaar oud lessen, en 48 jongens boven 18 jaar. Na 1904 daalde het aantal leerlingen. Eind 1909 waren er nog maar 32 leerlingen van boven 16 jaar. De jongensafdeling telde eind 1909 40 leerlingen.

Na 1909 zijn er geen berichten meer van of over de vereniging.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was de verbetering van de Nederlandse volkszang door beoefening en uitvoering van degelijke één- of meerstemmige liederen en koren. Of, zoals het in 1893 werd verwoord, ‘de veredeling van den volkszang’.
Structuur of genealogieDe school had twee afdelingen: één voor mannen en jongelingen boven 16 jaar en één voor jongens en meisjes van 8 tot 14 jaar.

Het bestuur, benoemd door de Algemene Vergadering, bestond uit negen leden, onder wie ten minste twee leden musici. Zij verdeelden de taken van president, vicepresident, secretaris, penningmeester en bibliothecaris. Het bestuur benoemde de onderwijzer en bepaalde de tijden en plaatsen van de lessen.