Mgr. Hamergroep


ArchiefvormerMgr. Hamergroep
Andere namenScouting Nijmegen-Oost
Scouting Hamer
Archief689 Mgr. Hamergroep (Scouting Nijmegen-Oost)
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1936-1992
PlaatsNijmegen, Berg en Dalseweg 42 (1936-1992)
Algemene contextDe padvinderij – tegenwoordig scouting genoemd – kwam vanaf 1910 in Nederland op. In navolging hiervan richtten katholieke parochies vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw zogenoemde verkennersgroepen op.
GeschiedenisIn juli 1936 nam de pastoor van de Maria Geboortekerk het initiatief tot oprichting van de parochiële verkennersgroep Mgr. Hamergroep. Op 8 september vond de eerste bijeenkomst van de verkenners plaats. Deze datum wordt dan ook als oprichtingsdatum gezien. Het hoofdkwartier bevond zich deels in de kelder van de Maria Geboortekerk aan het Mariaplein en deels boven de sacristie. Later verhuisde het naar het parochiehuis.

Hoewel de padvinderij in april 1941 verboden werd, zetten enkele onderdelen van de Mgr. Hamergroep hun activiteiten voort. In september 1944 ging de groep weer in de openbaarheid verder.

De Mgr. Hamergroep organiseerde allerlei activiteiten: kampeerweekeinden droppings, het maken van tijdelijke bouwwerken, Bijeenkomsten begonnen en eindigden altijd met gebed. Tot eind jaren 1950 had de verkennersorganisatie veel militaristische trekken en lag de nadruk op orde en tucht. Later werd het plezier maken belangrijker. De katholieke achtergrond van de verkennersorganisatie vervaagde in de loop van de jaren 1960.

In 1964 leek het voortbestaan van de verkennerij in gevaar, onder meer omdat de brandweer het hoofdkwartier in het parochiehuis afkeurde. Uiteindelijk verhuisde het hoofdkwartier terug naar de kelder van de kerk.

Na de Tweede Wereldoorlog was het aantal leden van de Mgr. Hamergroep toegenomen van minstens 44 in 1944 naar ruim 80 in 1979. De groep fuseerde in 1980 met de Stephanusgroep van de St. Stephanusparochie aan de Berg en Dalseweg. Laatstgenoemde groep had in 1979 ruim 20 leden.

Toch daalde het aantal leden langzaam maar zeker. Nadat de groep de uniformen in de ban had gedaan en zijn naam midden jaren 1980 had veranderd in Scouting Hamer, fuseerde zij in 1992 met de St.-Tarcisiusgroep tot de Scouting Nijmegen Oost. Het aantal leden zou in de jaren 1990 schommelen rond 75.
Functies, beroepen of activiteitenDe scouting had tot doel om kinderen te leren zelfstandig te worden, samen te werken met anderen en hen morele waarden bij te brengen. Later werd het amuseren van kinderen belangrijker.
Bron(nen)Wolf, R., Het was een prachtspel. Scouting in Nijmegen-Oost 1930-1997, Nijmegen, 1997.