RK Meisjesschool voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs 'Madre Pascalina'


ArchiefvormerRK Meisjesschool voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs 'Madre Pascalina'
Andere namenMadre Pascalinaschool
RK Streekschool voor VGLO 'Madre Pascalina'
Archief956 RK Meisjesschool voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs 'Madre Pascalina' te Ewijk
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1960-1969
PlaatsEwijk, Van Heemstraweg 5a (1960-1969)
GeschiedenisR.K. Kerkbestuur St. Jan uit Ewijk benaderde de gemeenten Ewijk en Beuningen eind 1956 voor medewerking bij het oprichten van een streek-vglo-school voor meisjes uit de beide gemeenten. De school zou als een volledige huishoudschool functioneren en op den duur, na overname door de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), als landbouwhuishoudschool. De gemeenteraad van Ewijk ging op 28 december akkoord.

In de naburige gemeente Beuningen was weinig draagvlak voor oprichting van de school in Ewijk. De plaatselijke meisjesafdeling van de vglo-school zou er genoodzaakt zijn te sluiten, terwijl het huishoudonderwijs er – gezien de verwachte groei als randgemeente van Nijmegen – juist moest groeien.

De bouw van de school aan de Van Heemstraweg liet tot 1959 op zich wachten, in 1960 werd de school in gebruik genomen. Deze werd vernoemd naar de toen nog levende Pascalina Lehnert (1894-1983), ook wel ‘madre Pascalina’ genoemd. Zij was een Duitse katholieke zuster van de orde van Zusters van het Heilige Kruis. Ze was de huishoudster en secretaresse van paus Pius XII tot aan diens dood in 1958.

In 1969 werd de Streekschool nog vermeld in de telefoongids, in 1970 was op deze plaats een RK kleuterschool gevestigd. Het gebouw bestaat nog steeds, anno 2023 is er een kringloopwinkel gevestigd.
Functies, beroepen of activiteitenHet geven van huishoudonderwijs aan meisjes uit de gemeenten Ewijk en Beuningen.
Bron(nen)Archief van de Gemeente Ewijk 1810-1980, inventarisnummer 4184.
Telefoongids voor het district Arnhem, 1967-1970.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pascalina_Lehnert