Politieke Partij Radicalen, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerPolitieke Partij Radicalen, afdeling Nijmegen
Andere namenPPR, afdeling Nijmegen
Politieke Partij Radikalen, afdeling Nijmegen
Archief116 Politieke Partij Radicalen (PPR), afdeling Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormPolitieke partij
Datering1968-1990
PlaatsNijmegen (1968-1990)
Algemene contextOp landelijk niveau werd de Politieke Partij Radicalen (PPR) in 1968 opgericht door een aantal progressieve katholieken, die vergeefs hadden geprobeerd de Katholieke Volkspartij (KVP) een ruk naar links te laten maken. De PPR werd een niet-confessionele partij, die samenwerking zocht met andere linkse partijen.
GeschiedenisOprichting en ontwikkeling
Direct na de oprichting van de landelijke partij kwam in Nijmegen een aantal mensen bij elkaar die een werkgroep gemeentepolitiek vormden. De lokale afdeling nam in 1970, onder druk van de landelijke partij, voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PPR behaalde direct twee zetels. In de gemeenteraad werkte de partij vooral samen met D66, de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) en later ook met de Partij van de Arbeid. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen kwam er een zetel bij.
De gemeenteraadsverkiezingen van 1978 resulteerden – net als landelijk een jaar eerder – in een flink verlies. De PPR was nog met één zetel in de raad vertegenwoordigd. Ook vier jaar later wist de PPR geen winst te behalen, dit in tegenstelling tot de andere linkse partijen.

Radikaal Links en Groen Links
Hoewel landelijk samenwerking tussen linkse de partijen moeizaam verliep, wisten PPR, PSP en CPN in de Nijmeegse gemeenteraad één blok te vormen voor de verkiezingen van 1986, onder de naam Radikaal Links. De fractie, met de fractieleider van de PPR op de tweede verkiesbare plaats, behaalde vijf zetels. Nadat in 1990 landelijk de partij Groen Links was voortgekomen uit de fusie van PPR, PSP, CPN en de Evangelische Volkspartij, gingen deze partijen ook in Nijmegen samen.
Functies, beroepen of activiteitenHet behartigen van de belangen van de leden van en de stemmers op de partij, vertegenwoordiging in de gemeenteraad.
Structuur of genealogieDe afdeling had een bestuur met een voorzitter, secretaris en penningmeester.