Rogier, L.J.


ArchiefvormerRogier, L.J.
Andere namenLudovicus Jacobus Rogier
Archief146 Collectie vooronderzoek Nijmeegse oorlogsgeschiedenis door professor L.J. Rogier
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering1894-1974
PlaatsNijmegen
GeschiedenisLudovicus Jacobus (‘Louis’) Rogier werd te Rotterdam geboren op 26 juli 1894. Hij bezocht de kweekschool voor onderwijzers en stond als 19-jarige voor de klas, waar hij bevoegd was Engels, Duits en lichamelijke opvoeding te doceren. In 1919 behaalde hij zijn middelbare akte voor Nederlands. Hij gaf dit vak op de Hogere Burger School in Rotterdam vak tot in 1947. In de tussentijd bekwaamde hij zich in het doen van wetenschappelijk onderzoek en verdiepte hij zich in de geschiedenis van de katholieke kerk, de staat en de maatschappij. Ook lokale geschiedenis had zijn interesse.

Rogier ontving in 1947 het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Later dat jaar werd hij er benoemd tot hoogleraar vaderlandse en algemene geschiedenis der nieuwere tijden. Tijdens zijn hoogleraarschap en ook al daarvóór verschenen van zijn hand vele publicaties over de Nederlandse geschiedenis en de geschiedenis van de katholieke kerk. In 1955 ontving hij als eerste historicus de P.C. Hooftprijs voor drie hoofdstukken die hij schreef in het werk ‘In vrijheid geboren. Katholiek Nederland 1853’.

Naast zijn werk als onderzoeker, schrijver en docent vervulde hij bestuurlijke en adviserende functies bij diverse geschiedkundige instellingen, zoals het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Hij stond mede aan de wieg van de Nijmeegse historische vereniging Numaga, opgericht in 1954. Jarenlang was Rogier voorzitter van de redactie van het tijdschrift van de vereniging. Hij schreef ook diverse artikelen over de geschiedenis van Nijmegen.

Medio 1954 werd Rogier door het college van burgemeester en wethouders gevraagd om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Na tien jaar onderzoek gaf hij de opdracht terug aan de gemeente: hij constateerde dat het onderwerp te gevoelig lag.

Rogier ging in 1964 met emeritaat en kwam op 30 maart 1974 te overlijden.
Bron(nen)Roes, J.H., ‘Rogier, Ludovicus Jacobus (1894-1974)’, in: Biografisch Woordenboek van Nederland 1 (1979).
Rosendaal, J., Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet en verwerking, Nijmegen, 2009.
Vugt, J. van, ‘Louis Rogier’, in: Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang 51 (2004).