Dienst voor Sport, Recreatie en Cultuur van de gemeente Wamel


ArchiefvormerDienst voor Sport, Recreatie en Cultuur van de gemeente Wamel
Archief1081 Dienst voor Sport, Recreatie en Cultuur van de gemeente Wamel
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeentelijke dienst
Datering1975-1983
PlaatsWamel, Dijkstraat 11 (1975-1983)
GeschiedenisPer 1 januari 1975 nam de gemeente Wamel zwembad De Hoge Zevend in Beneden-Leeuwen over van Stichting De Hoge Zevend. Om het beheer en de exploitatie van het zwembad en ook van een ontmoetingscentrum in hetzelfde dorp te kunnen uitvoeren, besloot de gemeenteraad van Wamel op 20 januari 1975 om per 1 januari van dat jaar de Dienst voor Sport, Recreatie en Cultuur in te stellen. Het was een tak van dienst, bedoeld als in artikel 252 van de Gemeentewet.

Later kwam ook het beheer van andere complexen die door Stichting De Hoge Zevend waren gerealiseerd bij de dienst te liggen.

Met de instelling van de nieuwe gemeente West Maas en Waal per 1 januari 1984 stelde de gemeente een nieuwe, gelijknamige dienst in.
Functies, beroepen of activiteitenHet beheer, onderhoud en exploitatie van zwembad De Hoge Zevend en sportzaal en dorpshuis De Rosmolen en dorpshuis De Leeuwenburcht in Boven-Leeuwen, een jeugdgebouw in Beneden-Leeuwen en een gymnastiekgebouw in Wamel. Daaronder viel ook het aanschaffen, onderhouden en toezicht houden op het gebruik van de bijbehorende inventarissen. De dienst adviseerde burgemeester en wethouders over de inrichting van en de gebruikstarieven voor de objecten.
Structuur of genealogieBurgemeester en wethouders van de gemeente Wamel beheerden de dienst. Een kassier van de en administrateur waren belast met de financiële handelingen en verantwoording.

Naast de dienst stelde de gemeente op 30 augustus 1976 een ‘vaste commissie van advies en bijstand inzake het beheer van welzijnsaccommodaties in de gemeente Wamel’ – ofwel een beheerscommissie – voor dorpshuis De Rosmolen en andere accommodaties. Voor zwembad ‘De Hoge Zevend’ werd een zwembadcommissie ingesteld.