De Vliering, Vereniging van Vlamingen in het Rijk van Nijmegen


ArchiefvormerDe Vliering, Vereniging van Vlamingen in het Rijk van Nijmegen
Archief573 De Vliering, Vereniging van Vlamingen in het Rijk van Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1979-1991
PlaatsNijmegen (1979-1991)
GeschiedenisBegin juni 1979 deed Vlaming A. Maes het voorstel aan enkele bekenden om bij elkaar te komen en het idee te bespreken een ‘Club voor Belgen in het Rijk van Nijmegen’ op te richten. Met hulp van het Belgische consulaat werden hier woonachtige Vlamingen gevraagd of zij zich wilden aansluiten. Vriendenkring De Vliering kwam op 1 november 1979 voor het eerst bij elkaar, de vereniging werd formeel op 28 november opgericht. Zij organiseerde culturele manifestaties, gezelligheidsbijeenkomsten, lezingen en uitjes in Nederland, België en daarbuiten.

Rond 1990 daalde het aantal leden van de vereniging gestaag. In mei 1991 besloot de kerngroep daarom tot opheffing van De Vliering. Op 21 september was het afscheidsprogramma op slot Doddendael in Ewijk.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was het onderling contact verzorgen tussen Belgen die wonen in het Rijk van Nijmegen, en hun contact met de Nederlandse samenleving.
Structuur of genealogieHet bestuur van De Vliering bestond uit vijf tot elf personen, onder wie een voorzitter, een schatbewaarder (penningmeester) en een secretaris. De kerngroep was verantwoordelijk voor de organisatie van activiteiten.