Commissie voor het Marktwezen Nijmegen


ArchiefvormerCommissie voor het Marktwezen Nijmegen
Andere namenMarktcommissie Nijmegen
Archief12 Commissie voor het Marktwezen Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1935-1940
PlaatsNijmegen (1935-1940)
Algemene contextVerspreid over de binnenstad werden begin 20ste eeuw verschillende markten gehouden. Een marktmeester hield toezicht op het reilen en zeilen van de markt en loste dagelijkse de problemen op. In de jaren dertig speelden op en rond de markt diverse fundamentele zaken die om een oplossing van gemeentewege vroegen: de kwaliteit van enkele markten liet te wensen over, toenemende verkeersdruk leidde tot problemen en de bestaande verdeling van de markten stond ter discussie.
GeschiedenisBij raadsbesluit van 24 april 1935 werd de ‘Commissie voor het Marktwezen’ ingesteld, ook eenvoudig ‘Marktcommissie’ genoemd. De eerste vergadering vond plaats op 22 oktober 1935, de laatste op 19 juli 1940.
In een circulaire van 30 september 1940 werd meegedeeld dat de Marktcommissie op last van de bezetter zijn werkzaamheden moest laten rusten. Nadien kreeg de commissie geen vervolg meer.
Functies, beroepen of activiteitenDe permanente commissie diende te worden gekend in alles wat met de marktaangelegenheden verband hield en nam besluiten over de voorliggende zaken. Zo kwamen onder andere de marktgeldheffing, de verdeling van markten over de stad en de controle op aangevoerde goederen ter sprake.
Structuur of genealogieDe commissie bestond uit een voorzitter (een van de wethouders), een secretaris en zes gemeenteraadsleden.