Nederlandse Bond van Gemeenteambtenaren, afdeling Nijmegen en omstreken


ArchiefvormerNederlandse Bond van Gemeenteambtenaren, afdeling Nijmegen en omstreken
Andere namenNBvGA Nijmegen
Nederlandsche Bond van Gemeente-Ambtenaren, onderafdeeling Nijmegen en omstreken
Archief593 Nederlandse Bond van Gemeenteambtenaren, afdeling Nijmegen en omstreken
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1907-1991
PlaatsNijmegen (1907-1991)
Algemene contextDe Nederlandse Bond van Gemeenteambtenaren (NBvGA) werd in 1893 opgericht, in datzelfde jaar werd ook de afdeling (later district) Gelderland opgericht. Oorspronkelijk behartigde de bond enkel de belangen van ambtenaren werkzaam in de gemeenteadministratie en de burgerlijke stand, dat wil zeggen het 'hogere' gemeentepersoneel, inclusief de burgemeester. Later stelde de bond zich open voor alle ambtenaren werkzaam bij gemeenten. De bond was niet gebonden aan een levensbeschouwelijke of politieke overtuiging. Met andere neutrale ambtenarenbonden richtte hij in 1945 een eigen vakcentrale op, het Ambtenarencentrum (AC). In 1979 ging hij bovendien intensief samenwerken met de Algemene Bond van Provinciaal Personeel in Nederland (ABPPN), de Bond van Ambtenaren bij Waterschappen in Nederland (BAWN) en het Nederlands Instituut van Direkteuren en Ingenieurs van Gemeente-werken (NIDIG) binnen de Federatie van bonden van Gemeente-ambtenaren, Provincie-ambtenaren en Waterschaps-ambtenaren (Federatie G.P.W.). In 1991 ging de bond samen met de ABPPN en de BAWN verder als de Nederlandse Onafhankelijke Vakbond voor de Overheids- en Non-profit sector (NOVON).
GeschiedenisIn 1907 werd in Nijmegen een onderafdeling opgericht van de afdeling Gelderland van de NBvGA. Pas in 1978 veranderde deze onderafdeling in een afdeling. In 1991 werd zij opgeheven; haar taken werden overgenomen door de regio Gelderland van de NOVON.
Functies, beroepen of activiteitenDe bond had als doel het behartigen van de belangen van zijn leden, hun gezinnen en hun nabestaanden. Hij verwezenlijkte dit onder meer door te ijveren voor gunstige, wettelijke regelingen in zake de rechtspositie en pensionering van gemeenteambtenaren en door bijstand te leveren aan leden verwikkeld in een arbeidsconflict.
Structuur of genealogieHet afdelingsbestuur werd gekozen door de leden. De afdeling had het recht twee vertegenwoordigers te sturen naar de jaarlijkse algemene vergadering van de NBvGA.