Oudervereniging van de Christelijke Normaalschool op de Klokkenberg te Nijmegen


ArchiefvormerOudervereniging van de Christelijke Normaalschool op de Klokkenberg te Nijmegen
Archief495 Oudervereniging van de Christelijke Normaalschool op de Klokkenberg te Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1923-1941
PlaatsNijmegen, Klokkenberg
Algemene contextDe Christelijke Normaalschool op de Klokkenberg was in 1849 opgericht door J.J.L. van der Brugghen, na drie jaren van experimenteren. Hier werden zogenoemde kwekelingen opgeleid tot onderwijzer.
GeschiedenisDe vereniging bestond in elk geval in 1923, zo blijkt uit stukken waarin het bestuur om gelden vanuit de oudercommissie vraagt. Alle ouders van wie een (pleeg)kind of pupil op 1 januari 1922 op de christelijke normaalschool op de Klokkenberg zat, werden geacht lid worden. Behalve het uitvoeren van de vastgelegde taken organiseerde de vereniging bijeenkomsten voor de ouders en nodigde zij daarbij regelmatig sprekers uit. Na 1941 zijn er geen berichten meer over de oudervereniging in de kranten.

Er waren in ook ouderverenigingen van de ULO en MULO van de Klokkenbergscholen.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was om namens het schoolbestuur ervoor te zorgen dat iedereen van wie (pleeg)kinderen of pupillen de christelijke normaalschool bezochten lid was van de vereniging, en verder om financiële steun te verlenen aan het schoolbestuur.
Structuur of genealogieEen uit drie verenigingsleden gevormde commissie was verantwoordelijk voor het innen van de contributie, het beheer van de opbrengsten en het beoordelen van aanvragen om als lid te worden toegelaten. De commissie had een voorzitter.
Bron(nen)Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 1924-1941.