Stichting ter Verbetering der Volkshuisvesting 'Opgang' te Nijmegen


ArchiefvormerStichting ter Verbetering der Volkshuisvesting 'Opgang' te Nijmegen
Archief365 Stichting ter Verbetering der Volkshuisvesting 'Opgang' te Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1931-1978
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Arbeidersbouwvereniging De Gezonde Woning
GeschiedenisOp 25 juli 1931 belegden zeven heren uit Nijmegen – onder wie twee directeurs van verzekeringsmaatschappijen, de secretaris van de Armenraad, de directeur van de Arbeidsbeurs en een architect – een bijeenkomst waarin zij de mogelijkheid bespraken een stichting op te richten die vanuit rooms-katholieke zijde voor volkshuisvesting zou zorgen. Twee dagen later richtten zij de stichting Opgang op.

De stichting bouwde in 1934-1937 ruim 200 woningen in Hengstdal, tussen de Tooropstraat, Broerdijk, Postweg en Dommer van Poldersveldtweg. Het beheer en onderhoud hiervan bleef gedurende het bestaan van de stichting de belangrijkste taak. Meer woningen bouwde de stichting niet tijdens haar bestaan.

In de jaren zeventig werkte Opgang steeds intensiever samen met woningbouwvereniging ‘De Gezonde Woning. Op 14 maart 1978 besloot het bestuur van Opgang tot opheffing van de stichting. Haar woningbezit droeg zij over aan De Gezonde Woning.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van de stichting was werkzaam te zijn in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting in de gemeente Nijmegen.
Structuur of genealogieHet bestuur had vijf tot elf leden, onder wie een voorzitter, een vicevoorzitter, een eerste en tweede secretaris en een penningmeester.