Gelders Advies Centrum voor Homoseksualiteit


ArchiefvormerGelders Advies Centrum voor Homoseksualiteit
Andere namenGACH
Archief819 Gelders Advies Centrum voor Homoseksualiteit (GACH)
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1970-1994
PlaatsNijmegen
Algemene contextVoor de behartiging van belangen van homoseksuelen bestond sinds 1946 de Shakespeare Club – vanaf 1949 het COC Nederland – en in 1967 werd de stichting Schorer opgericht, een consultatiebureau voor homofilie in Amsterdam. Sommigen vonden het COC echter te radicaal of te burgerlijk.
GeschiedenisOm hulpzoekende homoseksuelen een laagdrempelig opvangcentrum in de nabijheid te geven, werd op 30 juni 1970 in Nijmegen het Gelders Advies Centrum voor Homoseksualiteit (GACH) opgericht. De Schorerstichting diende als voorbeeld.

Omdat zowel de provinciale politiek als de financiële middelen geen ruimte boden voor een aparte categorale instelling voor hulpverlening, richtte het GACH een telefonisch hulpteam van vrijwilligers op. Dat was enkele avonden per week bereikbaar. In samenwerking met het Protestants Bureau voor Levens- en Gezinsvragen – de latere Regionale Instellingen voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg – en dankzij subsidies kon de stichting zijn activiteiten verder uitbreiden. De stichting hield groepsbijeenkomsten, organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten en gaf regelmatig een boekje en later een krant uit. Vanaf 1984 tot eind 1994 huurde het GACH een ruimte in Villa Lila, het sociaal-cultureel centrum voor de ‘holebi’-gemeenschap in Nijmegen en omgeving.

De GACH werkte samen met COC Nijmegen. Eind jaren tachtig kwam steeds meer de vraag op of twee belangenorganisaties voor homoseksuelen in Nijmegen er niet te veel waren voor de stad. Daarbij kwam dat het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur rond 1990 de subsidiëring stopzette omdat het GACH zijn landelijke voorbeeldfunctie zou hebben verloren. De provincie Gelderland nam de subsidiëring daarna over.

In 1994 werd het GACH opgeheven. De rechtsopvolger, de in 1983 opgerichte Stichting Vrienden van het GACH, verhuisde naar Maastricht en bestond zeker tot in 2008.
Functies, beroepen of activiteitenDoel van de stichting was het verlenen van hulp aan homoseksuelen zowel op sociaal als op psychisch-hygiënisch terrein en het geven van voorlichting over homoseksualiteit.
Structuur of genealogieHet stichtingsbestuur telde ten minste zeven personen. Hierin zaten deskundigen op het gebied van de geestelijke volksgezondheid, maatschappelijk werk, organisaties ter bevordering van een gezonde seksualiteit en organisaties van homoseksuelen. Het dagelijks bestuur had een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De stichting bestond uit de groeperingen of werkgroepen Voorlichting en Hulpverlening.
Bron(nen)Arts, J., Onderzoeksgids over homoseksueel, lesbisch, biseksueel en transgender Nijmegen, Nijmegen, 2012.
Mooijman, W., J. van den Broek e.a., GACH 20. Lezingen 4e lustrum, Nijmegen, 1990.