Paedotherapeutisch Instituut Sneep


ArchiefvormerPaedotherapeutisch Instituut Sneep
Andere namenPaedotherapeutisch Instituut Sonnaville te Nijmegen
Archief607 Paedotherapeutisch Instituut Sneep Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1971-1984
PlaatsNijmegen
GeschiedenisPaedotherapeutisch Instituut Sonnaville te Nijmegen, 1971-1984

In 1971 richtte de psycholoog Joop Sneep het Paedotherapeutisch Instituut Sonnaville op, een internaat voor kinderen met ontwikkelingsproblemen in de leeftijd van zeven tot zeventien jaar. Sneep was tot dat moment als psycholoog werkzaam bij Kinderdorp Neerbosch te Nijmegen. Het instituut was gevestigd aan de Kerkstraat 95 te Nijmegen. Sonnaville was ondergebracht in een twee verdiepingen tellend woonhuis, dat in het begin van de vorige eeuw ook bekend stond als Huis Oranjestein en later De Sonnaville.

In Sonnaville werden de meeste kinderen in leefgroepen samengebracht, maar er was ook dagopvang. De kinderen werden maximaal twee jaar behandeld, wat betekende dat de behandeling zeer intensief was. Gedurende die tijd werd het gedrag van de kinderen gecorrigeerd door allerlei therapieën, zoals spelen, gesprekken, beweging, toneel, logepedie en ponyrijden. Niet alle kinderen kwamen voor deze manier van behandelen in aanmerking; er werd geselecteerd op aard van de stoornis en weerbaarheid van het kind. Sneep was zowel directeur als hoofdbehandelaar. Hij trok zich in 1982 terug, het instituut werd in 1984 gesloten.
Aan het Paedotherapeutisch Instituut Sonnaville was een school, De Sonnewijser, verbonden voor speciaal onderwijs (school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen), kinderen die het reguliere onderwijs (Jenaplan) niet konden volgen, gevestigd aan de Korte Bredestraat 34 te Nijmegen. De therapie kon op school worden gegeven. Het kwam ook regelmatig voor dat de groepsleiders de kinderen voor therapie in de (lange) middagpauze naar het internaat brachten en na afloop weer terug naar school. Omstreeks 1982 betrok de school een nieuw gebouw aan de Jacob van Campenstraat 8 te Nijmegen, later verhuisde De Sonnewijser naar Oss, waar het nog steeds bestaat, los van het voormalige instituut.
Functies, beroepen of activiteiteninternaat voor kinderen met ontwikkelingsproblemen in de leeftijd van zeven tot zeventien jaar. Gedragscoorectie van de kinderen door allerlei therapieën, zoals spelen, gesprekken, beweging, toneel, logepedie en ponyrijden.