Verbond van Communisten in Nederland, afdeling Gelderland


ArchiefvormerVerbond van Communisten in Nederland, afdeling Gelderland
Andere namenVCN, afdeling Gelderland
VCN, district Gelderland
Archief724 Verbond van Communisten in Nederland, afdeling Gelderland
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1984-1989
PlaatsNijmegen
Algemene contextBegin jaren 1980 kon een groep communisten zich niet meer vinden in de politiek van de Communistische Partij Nederland. Enkelen van hen richtten op 25 februari 1984 het Verbond van Communisten in Nederland (VCN) op. Dit verbond werd op 18 januari 1985 formeel opgericht als vereniging. Het landelijke verbond was opgedeeld in districten met daaronder afdelingen. Er bestond ook een stichting HOC (Horizontaal Overleg van Communisten) ter ondersteuning van het Verbond.
GeschiedenisVCN, afdeling Gelderland
Over de oprichting van district Gelderland is weinig bekend. Vergaderingen werden gehouden in het gebouw van de Turkse organisatie HTIB aan de Waalkade 24 (tegenwoordig nummer 4). De afdeling hield zich onder andere bezig met de rechten van arbeiders in bedrijven in Gelderland.

Vanaf 1989 verdween de VCN uit de publiciteit, zowel landelijk als regionaal.

H. van Rooijen
Van Rooijen, oud-CPN-lid, was bestuurslid van het landelijke VCN en daarnaast secretaris van district Gelderland en afdeling Nijmegen.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van de (landelijke) vereniging was het mobiliseren van de maatschappelijke krachten ter verwezenlijking van een communistische maatschappij.
Bron(nen)De Wijkkrant voor Nijmegen Oost, 1989.