Stichting Nijmeegs Muziekfestival


ArchiefvormerStichting Nijmeegs Muziekfestival
Andere namenSNMF
Archief650 Stichting Nijmeegs Muziekfestival
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1991
PlaatsNijmegen
Algemene contextDe Federatie van Nijmeegse Zangverenigingen organiseerde al vanaf 1957 de Nijmeegse Korendag of -dagen.
Vanaf 1987 werd de Korendag hernoemd in het Nijmeegs Muziekfestival. Actiecomité Nijmeegse Muziekverenigingen voegde zich bij de organisatie. Het festival werd nu breder dan koren alleen: ook harmonieën en orkesten en later ook solisten deden mee.
GeschiedenisOp 8 november 1991 werd de Stichting Nijmeegs Muziekfestival opgericht. De organisatie van het tweedaagse, gratis festival in concertgebouw De Vereeniging kreeg subsidie van de gemeente.

Ondanks het succes was een regelmatig terugkerend probleem dat diverse deelnemers – soms op het laatste moment – afzegden. De gemeente greep in 1994 in door voor elke afzegging de subsidie te korten. Steeds minder verenigingen vertoonden zich op het festival en het aantal bezoekers daalde. Na een jaar afwezigheid kreeg het festival in 1996 een nieuwe opzet met meer competitie: de meest creatieve deelnemers mochten optreden tijdens de gala-avond.

Het festival veranderde vaker van opzet. In 2002 was de toegang niet meer gratis, wat tot een daling van het aantal bezoekers leidde. In 2003-2005 ging het festival verder onder de paraplu van Intro!, een samenwerking tussen meerdere stichtingen. Optredens waren toen gratis en verspreid over de binnenstad. Vanaf 2006 organiseerde de stichting het festival weer zelfstandig.

Het Nijmeegs Muziekfestival werd in 2015 opgevolgd door ‘Nijmegen Klinkt!’, waarvan de SNMF mede-organisator werd. De stichting bestaat nog steeds.
Structuur of genealogieEr was een bestuur met minstens vijf leden, onder wie een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De leden werden benoemd uit de leden van de Federatie van Nijmeegse Zangverenigingen en het Actiecomité Nijmeegse Muziekverenigingen. Er waren werkcommissies: een regiecommissie, de PR-commissie en de Technische commissie.
Bron(nen)De Gelderlander, 1991-2006.