Nijmeegse Gezelligheidsvereniging Klaroen


ArchiefvormerNijmeegse Gezelligheidsvereniging Klaroen
Andere namenDispuut Klaroen
Archief620 Nijmeegse Gezelligheidsvereniging Klaroen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1961-1989
PlaatsNijmegen (1961-1989)
GeschiedenisKlaroen werd op 8 november 1961 opgericht als mannendispuut. Het was een onderafdeling van het Collegium Studiosorum Noviomagensium (CSN) Telemachus. Erkenning van Klaroen als dispuut volgde op 9 juni 1965. De lijfspreuk was ‘Sua sponte sine lege’: ‘Uit eigen beweging zonder wet’. Het dispuut organiseerde naast gezelligheidsavonden diverse uitjes voor de leden, zoals vakanties en sportactiviteiten. Na verloop van tijd liet Klaroen ook vrouwen en niet-studerenden toe.

Begin jaren 1980 verkeerde het dispuut in zwaar weer. Er was ruzie tussen leden en de animo nam af. Met een modernisering van de vereniging wist men het tij te keren. Op 26 augustus 1982 werd de naam gewijzigd in Nijmeegse Gezelligheidsvereniging Klaroen.

In oktober 1989 kondigde de vereniging aan dat zij in winterslaap zou gaan vanwege een zo groot aantal aanmeldingen dat zij zit niet aankon.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was ‘om in een onderlinge hechte band van vriendschappelijkheid en vertrouwelijkheid een positieve bijdrage te leveren voor het bereiken van de doelstellingen van het CSN’. Vanaf 1982 werd de doelstelling anders geformuleerd: het bevorderen van de onderlinge vriendschappelijke band tussen de leden, aspirant-leden, reünisten en belangstellenden.
Structuur of genealogieDe vereniging had een voorzitter, secretaris en penningmeester. Er waren leden, aspirant-leden, kandidaat-leden, reünisten en leden van verdienste. De regelingen binnen de vereniging moesten worden goedgekeurd door het bestuur van CSN Telemachus.