R.K. Politiebond St. Michaël, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerR.K. Politiebond St. Michaël, afdeling Nijmegen
Andere namenVereeniging van R.K. Politie-Agenten St. Michael
Archief122 R.K. Politiebond St. Michaël, afdeling Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1912-1981
PlaatsNijmegen
Algemene contextDe R.K. politiebond St. Michaël, een landelijke, katholieke politievakbond, werd op 29 januari 1914 opgericht. St. Michaël was niet aangesloten bij de katholieke vakcentrale. Op 1 januari 1977 ging hij een federatief samenwerkingsverband aan met de (protestantse) Bond van Christelijke Politieambtenaren in Nederland (BCPA) onder de naam Algemeen Christelijke Politiefederatie en sloot hij zich aan bij het Christelijk Nederlands Vakverbond (CNV). In 1981 fuseerden St. Michaël en de BCPA definitief tot de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP).
GeschiedenisDe Vereeniging van R.K. Politie-Agenten “St. Michael” werd op 15 december 1912 opgericht te Nijmegen, eerder dan de landelijke vakbond waarvan zij de plaatselijke afdeling ging vormen. In 1981 verdween de afdeling.
Functies, beroepen of activiteitenDe bond stelde zich de behartiging van zowel de geestelijke als de materiële belangen van zijn leden ten doel. De afdeling streed hiervoor op gemeentelijk niveau.
Structuur of genealogieHet bestuur van de afdeling, dat uit minstens vijf leden bestond, werd jaarlijks tijdens de algemene ledenvergadering verkozen.