Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen


ArchiefvormerStichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen
Andere namenSVWN
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1976-1978
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Stichting Werklozencentrum Unitas en voorgangers
Algemene contextIn het begin van de jaren 1970 kwam de grote werkloosheid op gang. Vooral vanaf 1974 raakten steeds meer mensen zonder werk. In dat jaar kwamen in Nijmegen de eerste initiatieven van de grond om voor werklozen iets te organiseren. Hieronder bevonden zich onder andere de Initiatiefgroepen Jeugdwerkloosheid en Voorzieningen Oudere Werklozen.
GeschiedenisIn 1976 besloten de Initiatiefgroepen Jeugdwerkloosheid en Voorzieningen Oudere Werklozen zich om te vormen tot de Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen (SVWN).
in 1976 begon de samenwerking met de Stichting Nijmeegs Werklozencomité, hetgeen op 26 april 1976 resulteerde in de opening van het gezamenlijke Werklozencentrum Unitas aan de Gerard Noodt­straat. Ze gingen dat jaar ook gezamenlijk de Werk­lozen­krant uitgeven.
1978 besloot de gemeente Nijmegen het experiment Unitas aan te wijzen als een permanente voorziening, die blijvend kon rekenen op gemeentesubsidie. Ook kwam in 1978 de daadwerkelijke fusie van SVWN en het Werklozencomité tot stand met de oprichting van de Stichting Werklozencentrum Unitas en het opheffen van de beide voorgangers.
Functies, beroepen of activiteitenDe stichting had als doelen: “te komen tot een zodanige organisatie van werklozen dat deze groep zijn eigen belangen kan behartigen; het creëren van voorzieningen voor de groep werklozen; het aanbieden van verschillende activiteiten om een verbetering van de individuele positie van de werkloze te bereiken; het beïnvloeden van het denken over arbeid.”
Structuur of genealogieDe Kerngroep, waarin alleen werklozen uit diverse werkgroepen konden zitten, was het belangrijkste beslissingsorgaan. Daarnaast waren er een Secretariaat, dat bestond uit enkele beroepskrachten, en een Adviesgroep.
stond het Stichtingsbestuur, dat voornamelijk als taak had de doelstelling te bewaken, toe te zien op de uitvoering van het beleid en de stichting naar buiten toe te vertegenwoordigen.