R.K. Volksuniversiteit Nijmegen


ArchiefvormerR.K. Volksuniversiteit Nijmegen
Andere namenNijmeegsche Volksuniversiteit (1920-1951)
Archief218 R.K. Volksuniversiteit Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1920-1967
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Algemene Volksuniversiteit Nijmegen
Algemene contextVanaf 1913 werden in verschillende steden in het land volksuniversiteiten opgericht – al dan niet op religieuze grondslag – bedoeld om de (culturele) ontwikkeling van de bevolking te bevorderen.
GeschiedenisOp 3 mei 1920 werd de ‘Nijmeegsche Volksuniversiteit (voor Nijmegen en Omstreken)’ opgericht. De vereniging op katholieke grondslag werd op 27 november bij Koninklijk Besluit goedgekeurd, waarna zij in de publiciteit trad. In het eerste jaar wist de volksuniversiteit 60 leden te verwerven. Cursussen over uiteenlopende onderwerpen als natuurlijke godsleer, inleidingen in de natuurkunde en scheikunde, schilderkunst en staatsrecht vormden het programma. De cursussen werden aanvankelijk gegeven in de Rijkskweekschool aan de Van Schevichavenstraat, later onder andere in de ULO-school aan de Gerard Noodtstraat.

In 1950 beklaagde de voorzitter zich er openlijk over dat het ledenaantal – destijds zo’n 200 – ‘beschamend gering’ was voor een zo grote stad. De naam van de vereniging veranderde met ingang van seizoen 1950-1951 in R.K. of Katholieke Volksuniversiteit (te) Nijmegen. Onder de nieuwe voorzitter L.J. Rogier steeg het ledental naar 770 in 1957, in de jaren daarna had de vereniging toch weer te maken met krimp.

In 1967 ging de R.K. Volksuniversiteit Nijmegen samen met de Algemene Volksuniversiteit Nijmegen op in de Algemene Volksuniversiteit Nijmegen.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was de bevordering van de culturele ontwikkeling van alle katholieke Nijmegenaren.
Structuur of genealogieDe vereniging had een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur bestaande uit een voorzitter, ondervoorzitter, secretaris , tweede secretaris, penningmeester en moderator.
Bron(nen)De Gelderlander 1920-1957.