Vlooswijk, H.J.


ArchiefvormerVlooswijk, H.J.
Andere namenVlooswijk, Hendrikus Johannes
Archief200 Collectie H.J. Vlooswijk over archeologie, geologie en plantkunde in Nijmegen en omgeving
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering1880-1941
PlaatsNijmegen
Montfoort
GeschiedenisHendrikus Johannes Vlooswijk werd op 18 november 1880 te Montfoort (Z-H) geboren als zoon van Adrianus Hermanus (geb. 22 mei 1842 te Montfoort) en Catharina van Leeuwen (geboren 11 october 1855 te Reeuwijk, Z-H). Het gezin telde verder een dochter Margaretha (Margot) Johanna (geboren 20 juni 1883) en twee zoons.

Vlooswijk was aanvankelijk onderwijzer, maar vestigde zich op 1 november 1905 aan de Batavierenweg 19 te Nijmegen, waarheen het gezin op 1 januari 1879 was verhuisd. Of hij direct bij De Gelderlander in dienst trad is mij niet bekend. Zeker is, dat hij bij zijn benoeming tot hoofdredacteur, er al jarenlang werkte . Hij overleed op 25 november 1941.

Vlooswijk was een verwoed amateur-geoloog en -botanicus. Ook had hij grote belangstelling voor geschiedenis en archeologie. Hij was een groot kenner van natuur en landschap van het Rijk van Nijmegen en aangrenzende gebieden. Wanneer hij maar kon trok hij dan dikwijls gezien in het gezelschap van de Nijmeegse gemeentearchivaris M.P.M. Daniels, een gelijkgezinde natuur, met wie hij goed bevriend was. op zijn tochten maakte hij veel foto's, waarvan hij dia's liet vervaardigen voor zijn lezingen en voordrachten. Van zijn bevindingen gaf hij o.a. verslag in zijn krant door een reeks artikelen, getiteld 'Uitstapjes op het gebied van Natuur en Techniek' en 'Zwerftochten' door de natuur.

Vlooswijk was o.a. lid van het Geologische-mijnbouwkundig Genootschap en van de Commissie van Advies inzake de Geldersche verordening tot Natuurbescherming. Ten behoeve van het Streekplan Zuidoost-Gelderland stelde hij een gedegen landschappelijke beschrijving samen van het gebied tussen Rijn en Waal en de bijbehorende uiterwaarden, van het Rijk van Nijmegen en Oostelijk Maas en Waal en van het stuifheuvel- en vennengebied van Overasselt en Wijchen.
Functies, beroepen of activiteitenHoofdredacteur 'De Gelderlander', amateur-geoloog en -botanicus.
Structuur of genealogieVader: Adrianus Hermanus
Moeder: Catharina van Leeuwen
Bron(nen)H.J. Vlooswijk, door Prof. Dr. Titus Brandsma, in "De Gelderlander" van 25 november 1941.
In Memoriam. in idem van 27 nov. 1941.
Bevolkingsregister 1910-1920 (C9).
Een eeuw de Gelderlander-pers door Dr. J.G.M. Brinkhof p.100. Foto op p.102