Stichting Nijmeegs Cantoraat


ArchiefvormerStichting Nijmeegs Cantoraat
Andere namenSNC
Archief349 Stichting Nijmeegs Cantoraat
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1977-1982
PlaatsNijmegen (1977-1982)
GeschiedenisOp 17 december 1976 kwamen enkele Nijmeegse muziekgezelschappen bij elkaar ter bespreking van het plan om een plaatselijk cantoraat op te richten. Een cantoraat (afgeleid van cantor, een door het hoger onderwijs ingesteld persoon die het academisch muziekleven regelt en begeleidt) bestond al in verschillende steden. In sommige steden bestond dit enkel uit een cantor, in andere steden was het een organisatie met vaste medewerkers.

Na de bespreking sloten tien gezelschappen zich aan bij de plannen. Op 16 juni 1977 werd Stichting Nijmeegs Cantoraat opgericht. Het cantoraat coördineerde activiteiten van verschillende, al dan niet aan de universiteit verbonden muziekgezelschappen en behartigde hun belangen. Het had onder andere een stem in het Stedelijk Cultureel Overleg. Verder bemiddelde het cantoraat in het verzorgen van muzikale, technische en organisatorische begeleiding en organiseerde het zelf optredens.

Een regelmatig terugkerend discussiepunt was de ‘cantorplaats’, waaruit de salariëring van cantores (dirigenten) door de universiteit plaatsvond. De dirigenten waren bij de universiteit in dienst, maar terwijl het aantal studentenmuziekgezelschappen toenam bleek uitbreiding van de cantorplaats niet mogelijk. Uiteindelijk kwam er een regeling voor salariëring van de dirigenten.

Het door de stichting gestelde doel om oefenruimten, instrumenten en partituren te beheren kwam niet goed van de grond. Enerzijds bleken diverse aangesloten verenigingen hier in de praktijk weinig behoefte aan te hebben, anderzijds lukte het niet om goede repetitieruimte te regelen. Wel bracht de stichting een beter contact tussen de muziekgezelschappen op gang.

Gebrek aan animo om zitting te nemen in de stichting leidde ertoe dat Stichting Nijmeegs Cantoraat begin december 1982 werd opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenDoel was het bieden van mogelijkheden voor muziekbeoefening aan gezelschappen en individuen in Nijmegen, en coördinerend te werken voor individuen, gezelschappen en cantores onderling, en mede van genoemden ten opzichte van gemeente, muziekschool, universiteit en instellingen in andere steden.
Structuur of genealogieDe stichting had een bestuur met per aangesloten muziekgezelschap één vertegenwoordiger en één vertegenwoordiger van de groep individuen. Het dagelijks bestuur had drie tot zes leden, onder wie een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Bron(nen)De Gelderlander, 1982.