Polderdistrict Maas en Waal


ArchiefvormerPolderdistrict Maas en Waal
Archief698 Polderdistrict Maas en Waal
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormOverbrenging
Datering1970-1981
PlaatsDruten
Nijmegen
Voorganger(s)Polderdistrict Circul van de Ooij en Millingen
Polderdistrict Rijk van Nijmegen en Maas en Waal
Opvolger(s)Polderdistrict Groot Maas en Waal
GeschiedenisHet polderdistrict Maas en Waal werd op 1 januari 1970 gevormd door samenvoeging van het 'Polderdistrict Rijk van Nijmegen en Maas en Waal' met het 'Polderdistrict Circul van de Ooij en Millingen'. Bovendien werden enkele bij Groesbeek gelegen gronden welke via Duitsland naar Nederland afwaterden (naar het Meer), die tot dan toe niet in waterschapsverband waren opgenomen, nu opgenomen in het nieuwe polderdistrict. Het aldus ontstane nieuwe district werd opgeheven per 1 januari 1982 door samenvoeging met 'Polderdistrict Bommelerwaard', waaruit het "Polderdistrict Groot Maas en Waal' ontstond.

Het werkgebied van het Polderdistrict Maas en Waal strekte zich uit van de Duitse grens tot aan het punt waar de rivieren Maas en Waal elkaar naderen bij Heerewaarden.
Het hooggelegen oudste deel van de stad Nijmegen en een strook zeer hooggelegen gronden ten zuiden daarvan behoorden niet tot het waterschap. In de rest van dit gebied, dat een oppervlakte beslaat van ca. 37.000 hectaren, was aan het waterschapsbestuur de zorg over dijken, wegen en waterbeheersing opgedragen.

Door het polderdistrict zijn, aansluitend aan ruilverkavelingsgebeuren, afzonderlijke waterbeheersingsplannen uitgevoerd.
De totale lengte van de hoofdwatergangen in het district Maas en Waal bedroeg 850 km. De sloten voor detailontwatering hadden ongeveer eenzelfde totale lengte.
Functies, beroepen of activiteitenNaast de zorg voor de waterbeheersing in al zijn facetten is ook waterkeringszorg een primaire taak van het waterschap. De zorg heeft betrekking op de Maas- en Waalbandijken alsmede de kwel- en ringkaden en zomerkaden.

Tot slotte had het polderdistrict nog de zorg voor en het beheer over met name dijkwegen.
Structuur of genealogieHet district kende een gekozen algemeen bestuur (het ‘Gecombineerd College’) en een dagelijks bestuur (de ‘Dijkstoel’) onder leiding van een dijkgraaf.