Feest- en straatorkest Kladderadatsch


ArchiefvormerFeest- en straatorkest Kladderadatsch
Archief1441 Feest- en straatorkest Kladderadatsch
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormIn 1994 kreeg het orkest een rechtspositionele basis met de oprichting van de stichting Nootvoorziening.
Datering1974
PlaatsNijmegen
GeschiedenisHet orkest is in juli 1974 opgericht door Willem Elbers en Gerard Rikken. Binnen een paar maanden hadden zij de groep aangevuld met Hans van de Hombergh, René van Hoften, Ed van Tienen, Hay Zeelen, Gerard Kemna, Peter Freysen, Servaes Custers en Martijn Bool. Zjaak Maas, Madelein Taen en Frank Koster kwamen in 1975 in plaats van Hay Zeelen en Martijn Bool. In ongeveer dezelfde samenstelling heeft deze eerste generatie een kleine tien jaar in en buiten Nijmegen opgetreden.
de zomer van 1984 is de helft van de groep vertrokken en is het orkest aangevuld met nieuwe muzikanten. De aktiegerichtheid nam aan het einde van de jaren tachtig enigszins af.
Functies, beroepen of activiteitenHet orkest had tot doel de ondersteuning van politieke acties ter linkerzijde van het toenmalige politieke spectrum met behulp van politiek geïnspireerde muziek, teksten en theater. De aandacht hadden onder andere de vrouwen-, studenten-, vredes- en kraakbewegingen; bevrijdingsorganisaties in Latijns-Amerika, Azië en Afrika; 1 mei- manifestaties en werkende jongeren; psychiatrie en gezondheidszorg; wijkontwikkeling en het vrijer musiceren op straat.
belangrijkste activiteiten waren: optredens en wekelijkse repetities; voorbereiding van optredens en overleg met organisaties; het schrijven van composities, arrangementen, en teksten; discussies over politieke richtlijnen; bezinningsdagen.
Structuur of genealogieEr was sprake van een platte, informele organisatie op basis van gelijkwaardig lidmaatschap. Functies zoals financiën, tekstschrijven, composities/arrangementen en administratie werden wel toebedeeld aan specifieke leden.
Bron(nen)'De 70's, tien krejatieve aktiejaren'; Museum het Valkhof, Nijmegen, 2007