Commissie voor de Veemarkt Nijmegen


ArchiefvormerCommissie voor de Veemarkt Nijmegen
Andere namenCommissie van advies voor de Veemarkt Nijmegen
Archief15 Commissie voor de Veemarkt Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1938-1953
PlaatsNijmegen (1938-1953)
Algemene contextDe veemarkt in Nijmegen werd sinds 1885 gehouden op het noordelijk deel van de Nieuwe Markt, waar nu de Karthuizerhof ligt. In de jaren dertig raakte de markt in het slop, want steeds meer veehandelaren trokken naar ’s-Hertogenbosch.
De directeur van de Nijmeegse veemarkt had weinig tijd voor zaken als reclame maken voor zijn markt en het organiseren van paardenmarkten en tentoonstellingen. Daarbij diende de aanstaande opening van de nieuwe Veemarkthallen (ter plaatse van het huidige Joris Ivensplein) de nodige aandacht te krijgen van het publiek.
GeschiedenisOm voornoemde activiteiten te lanceren en te coördineren werd in 1938 een permanente Commissie van advies voor de Veemarkt geïnstalleerd. Vanaf 1951 vergaderde men onder de naam Veemarktcommissie.
De eerste vergadering vond plaats op 20 oktober 1938. De agenda werd het eerste jaar gevuld met onderwerpen rondom de opening van de Veemarkthallen, die op 14 september 1939 plaatsvond. Na tien jaar afwezigheid werd de commissie in 1950 nieuw leven ingeblazen en richtte zij zich op het weer 'op de kaart zetten' van de veemarkt door reclame te maken en tentoonstellingen te organiseren.
De laatste notulen zijn van 5 juni 1953, maar reppen niet over een opheffing van de commissie.
De commissie voor de Veemarkt kreeg geen opvolger, maar had mogelijk wel een voorganger: in de notulen van 12 januari 1950 wordt gerept over 'een ongeveer 40 jaar geleden bestaande veemarktcommissie'.

Na 1953 leidde de veemarkt een kwijnend bestaan en in januari 1969 werd hij voor het laatst gehouden. De veemarkthallen werden verbouwd tot sporthal en vervolgens afgebroken in 1981.
Functies, beroepen of activiteitenDe commissie werd geïnstalleerd ter lancering en coördinatie van activiteiten zoals het reclame maken voor de veemarkt, het organiseren van paardenmarkten en tentoonstellingen en het genereren van aandacht voor de opening van de nieuwe Veemarkthallen.
Structuur of genealogieDe commissie bestond uit secretaris Van Santen en zeven leden, onder wie voorzitter G.J. Kokke. Onder de leden waren raadsleden en enkele deskundigen.