Federatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerFederatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening, afdeling Nijmegen
Andere namenFVVH Nijmegen
Archief677 Federatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1951-1973
PlaatsNijmegen (1951-1973)
Opvolger(s)Nijmeegse Vrouwenfederatie
Algemene contextTijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog ging de aandacht vooral uit naar de mannen die tijdens de Duitse inval en tijdens de bevrijding hadden gestreden, en die in Duitsland moesten werken. Bij afwezigheid van zo veel volwassen mannen waren het vooral vrouwen die Nederland ‘draaiend hielden’.
Op 29 november 1951 werd de Nederlandse Federatie voor Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening opgericht in Amsterdam. Doel was sociale hulp te verlenen, in en buiten oorlogstijd. In 1959 werd de landelijke federatie een stichting. Zij fuseerde in 1975 met de Nationale Vrouwenraad van Nederland en het Nederlandse Vrouwen Comité tot de Nederlandse Vrouwen Raad.
GeschiedenisOp 4 mei 1951 kwamen vertegenwoordigers van alle 18 Nijmeegse vrouwenorganisaties bij elkaar om te bespreken hoe ongeorganiseerde Nijmeegse vrouwen konden worden betrokken bij ‘Vrouwelijke Hulpverlening’ in tijden van oorlog. Naar aanleiding van deze bijeenkomst kwam het later dat jaar tot de oprichting van een Nijmeegse afdeling van de FVVH. De afdeling Nijmegen werkte onder de Gemeentelijke Sociale Dienst.

De FVVH bezocht bejaarden en bracht vanaf 1965 boeken naar bejaarden die niet meer mobiel waren. Ook hadden ze een vervoersdienst voor zieken en minder validen.

De FVVH werkte van begin af aan veel samen met het Nijmeegs Vrouwencomité. In 1959 waren er al voorstellen tot het samenvoegen van beide organisaties. Op 27 maart 1973 besloten FVVH Nijmegen en het Nijmeegs Vrouwencomité samen te gaan tot de Nijmeegse Vrouwenfederatie.
Functies, beroepen of activiteitenDoel van de landelijke stichting was het bevorderen van het vrijwillig verlenen van praktische sociale hulp door samenwerking van de Nederlandse vrouwenorganisaties.
Structuur of genealogieDe federatie had een presidente, een secretaressen en een penningmeesteres. In 1973 kende de organisatie enkele secties: lectuurvoorziening, zegelverkoop – de en vrijwilligerswerk.
Bron(nen)Archief van de Stichting Nijmeegse Vrouwenraad, inventarisnummers 23 en 29.
De Gelderlander, 1949-1973.
https://collectie.atria.nl/archives/item/441288-redirection, gezien 23 augustus 2021.