Stichting Bosbrandweer Nijmegen en Omstreken


ArchiefvormerStichting Bosbrandweer Nijmegen en Omstreken
Archief611 Stichting Bosbrandweer Nijmegen en Omstreken
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1959-1988
PlaatsNijmegen, Korte Nieuwstraat 6 (1959-1980)
, Professor Bellefroidstraat 11 (1980-1989)
Opvolger(s)Gemeenschappelijke Regeling Regionale Brandweer Nijmegen en Omstreken
Algemene contextGemeenten waren volgens de wet verantwoordelijk voor de zorg voor de aanwezigheid, goede verdeling en staat van voldoende brandblusmiddelen. Bij het bestrijden van bos- en heidebranden was samenwerking tussen gemeenten belangrijk om snel te kunnen reageren en schade te beperken. Begin jaren 1950 ontbrak die samenwerking nog. In Nijmegen had Brakkenstein in die tijd een bosbrandweerpost.
GeschiedenisEind jaren 1950 zetten Nijmegen en omliggende gemeenten de eerste stappen voor de oprichting van een bosbrandweerorganisatie in het Rijk van Nijmegen. Een eerste vergadering werd gehouden op 24 mei 1957 en in augustus 1958 besloten negen gemeenten formeel tot oprichting van een stichting. De stichtingsakte passeerde bij de notaris op 23 april 1959. De aangesloten gemeenten waren Gennep en Ottersum (later samengevoegd), Heumen en Overasselt (later samengevoegd), Groesbeek, Mook en Middelaar, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen. Het secretariaat was gevestigd in Nijmegen: tot 1980 in het stadhuis, daarna in de nieuwe brandweerkazerne aan de Professor Bellefroidstraat.

De stichting was vrijwel geheel afhankelijk van subsidies van de aangesloten gemeenten en de provincies Gelderland en Limburg. De stichting liet onder andere een brandtoren bouwen op de St. Jansberg bij Plasmolen. Gedurende haar bestaan wist de bosbrandweer honderden bosbranden effectief te bestrijden. Ter illustratie: alleen al in de gemeente Groesbeek werden in 1964 meer dan 50 branden waargenomen, die in totaal 46 hectare bos verwoestten.

De in 1981 opgerichte Gemeenschappelijke Regeling Regionale Brandweer Nijmegen en Omstreken nam na een aantal jaren de taken van de Stichting Bosbrandweer over. Daarom werd de stichting per 1 januari 1989 opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenDoel was het voorkomen en bestrijden van bos- en heidebranden in de aangesloten en eventueel aangrenzende gemeenten. Dat deed de stichting door voorlichting te geven en preventieve maatregelen op het gebied van bos- en heidebrandbestrijding te bevorderen.
Structuur of genealogieEr was een algemeen bestuur, bestaande uit:
* een door Gedeputeerde Staten van Gelderland benoemd lid
* de burgemeesters van de aangesloten gemeenten
* de Provinciaal commandant van Bescherming Bevolking in Gelderland
En vertegenwoordigers van:
* de Nederlandse Heide Maatschappij
* Staatsbosbeheer
* de inspectie voor het Brandweerwezen
* het Bedrijfschap voor de Bosbouw en de Houtteelt

Het dagelijks bestuur had vijf leden, onder wie een voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester. De voorzitter en vicevoorzitter waren burgemeesters van aangesloten gemeenten.
Bron(nen)De Gelderlander, 1958-1988.