Anti Revolutionaire Partij, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerAnti Revolutionaire Partij, afdeling Nijmegen
Andere namenARP, afdeling Nijmegen
Anti-revolutionare kiesvereeniging ‘Nederland en Oranje’ (1905-ca. 1919)
Archief118 Anti Revolutionaire Partij (ARP), afdeling Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging, politieke partij
Datering1905-1980
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Christen Democratisch Appèl (CDA), afdeling Nijmegen
Algemene contextDe eerste lokale antirevolutionaire kiesvereniging werd in 1851 in Amsterdam opgericht. Haar naam dankte zij aan het feit dat de leden het oneens waren met de ideeën van de aanhangers van de Franse Revolutie van 1789. Nadien ontstonden er in veel gemeenten soortgelijke kiesverenigingen, vaak onder de naam ‘Nederland en Oranje’. Zij vormden en onderhielden een onderling verband door aansluiting bij het Centraal Comité van Anti-Revolutionaire Kiesverenigingen. Dat onderlinge verband was de in 1879 opgerichte ARP.
GeschiedenisAntirevolutionairen in Nijmegen richtten waarschijnlijk in 1905 een lokale kiesvereniging ‘Nederland en Oranje’ op. Op een vergadering van 15 augustus 1905 stelden zij de statuten vast en kozen zij een bestuur.

De weg naar succes duurde lang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1919 en 1931 haalde de partij met een kleine 2,5 % van de stemmen één zetel. De Nijmeegse afdeling ging vanaf 1935 verder onder de naam Protestants-Christelijke Lijst (PCL), die 8% van de stemmen wist te trekken. Na de Tweede Wereldoorlog sloot de plaatselijke afdeling van de Christelijk-Historische Unie (CHU) zich aan bij de PCL. De protestants-christelijke combinatie behaalde nooit meer dan twee zetels. Vooruitlopend op de vorming van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) trokken de Katholieke Volkspartij (KVP) en de PCL bij de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen in 1974 samen op. Nijmegen was een van de eerste gemeenten waar deze christendemocratische samenwerking tot stand kwam. De combinatie behaalde toen vijftien zetels.

Samen met de Christelijk-Historische Unie en de Katholieke Volkspartij richtte de ARP in 1976 het CDA op. De drie afzonderlijke partijen werden in 1980 opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenHet behartigen van de belangen van de leden van en de stemmers op de partij, vertegenwoordiging in de gemeenteraad.
Structuur of genealogieDe kiesvereniging had een bestuur met een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Bron(nen)De Gelderlander, 1905-1980.
Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 1905-1980.