Stichting Open Jongerencentrum Doornroosje Nijmegen


ArchiefvormerStichting Open Jongerencentrum Doornroosje Nijmegen
Andere namenStichting Kreatief Aktiviteiten Sentrum Nijmegen (KAS)
Stichting Doornroosje
Roosje
Archief504 Stichting Open Jongerencentrum Doornroosje Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1968
PlaatsNijmegen, St. Jacobslaan 147 (1968-1969)
Nijmegen, Verlengde Groenestraat 22 (1970-1979)
Nijmegen, Groenewoudseweg 322 (1979-2014)
Nijmegen, Tweede Walstraat 52 (1969)
Nijmegen, Stationsplein 11 (2014-)
Algemene contextDoornroosje paste naadloos in de jaren zeventig, de tijd van de hippies. Net als in andere grote steden was het ook in Nijmegen rumoerig. Jongeren protesteerden tegen de gevestigde orde, zoals de universiteit en de kerk, maar ook tegen het sociale woningbeleid van de gemeente, de Amerikaanse politiek in Vietnam en het inkomensbeleid van de staat. De stad kreeg verschillende protestgroepen, zoals de krakers en politieke actiegroepen, maar ook alternatieve kunstenaarsgroepen en de seksuele emancipatiebeweging kwamen op.
Veel muziek was er in die tijd en die was ook bijna een vast bestanddeel van de protestacties. Zoals de band Kladderadatsch, bestaande uit studenten en mensen uit linkse bewegingen. En de muziek voor de jongeren experimenteerde in Doornroosje.
GeschiedenisDoornroosje begon als toevluchtsoord voor de alternatieve jeugd in een boerderijtje aan de St. Jacobslaan. Daar werd op op 6 december 1968 de stichting Doornroosje opgericht. 'Doornroosje was bedoeld voor iedereen die zich niet thuis voelde in de lokale kroegen. Omdat we afweken van de massa, of het nu was omdat we langharig, werkschuw of homoseksueel waren,' aldus één van de initiatiefnemers. Al snel werd de boerderij echter te klein en klaagde de buurt over overlast; op 21 april 1969 werd Doornroosje dan ook al weer 'ter aarde besteld'.
De gemeente Nijmegen erkende echter de behoefte aan een plek voor deze groep jongeren en ging het centrum steunen met subsidie, huisvesting en geld voor een projectleider. Op 16 augustus 1969 werd Doornroosje symbolisch weer wakker gekust op de Grote Markt, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe locatie in het voormalige politiegebouw aan de Tweede Walstraat. Ook hier ontstonden al snel problemen: klachten van buren, vechtpartijen met andere groepen jongeren en politie-invallen. In november 1969 werd deze locatie dan ook al weer gesloten.
De gemeente werkte mee aan het zoeken van een nieuwe plek. Op 7 juli 1970 ging Doornroosje weer van start in de vroegere Sint Anthoniusschool aan de Verlengde Groenestraat, nu als de stichting Kreatief Aktiviteiten Sentrum Nijmegen (KAS). Aan de binnenkant werd het gebouw met subsidie van de gemeente opgeknapt en de buitenkant werd met graffiti en andere schilderwerk uitbundig versierd.
Er was een reputatie van drugsgebruik en seksuele vrijheid, maar het centrum werd ook een broedplaats voor culturele activiteiten en nieuwe ideeën, bij voorkeur zo alternatief mogelijk. Een kleine greep: de nieuwste popgroepen, lezingen over tarot en alternatieve voeding, een eigen theater, studentenfeesten, filmavonden, kinderactiviteiten, een drukkerij, een bar, de Theetuin, de Nijmeegse Jongeren Werkgroep Homofilie en diverse cursussen. Er traden veel bands op die later doorbraken, zoals Herman Brood, Frank Boeyen, Doe Maar en Joy Division. En in 1976 kreeg Doornroosje, als één van de eersten, een eigen huisdealer die canabis verkocht vanuit 't Winkeltje, terwijl ondertussen alles op alles werd gezet om de harddrugs buiten de deur te houden. Een internationaal poppodium werd Doornroosje pas echt met de punkbeweging en dance in de jaren '80.
In 1985 veranderde de KAS in de Stichting Open Jongeren Centrum Doornroosje. Inmiddels voldeed het gebouw volstrekt niet meer aan de eisen. Met steun van de gemeente begon een grote verbouwing, waarbij de medewerkers en zeer veel vrijwilligers de voornaamste arbeidskrachten waren. In 1987 was de klus geklaard, al was nog lang niet alles gerealiseerd wat op het wensenlijstje stond.
Met het veranderen der tijden kwam ook Doornroosje in wat rustiger vaarwater. In 1982 sloot de Theetuin, maar het zou nog tot 1998 duren voordat 't Winkeltje de deuren sloot.
Vanaf eind jaren '80 werden in Doornroosje alle moderne muziekstijlen geprogrammeerd: pop, rock, metal, hiphop, punk, minimal, progressive, techno en electro. Naar mate de eeuwwisseling naderde werd steeds meer duidelijk dat Doornroosje uit haar versierde pand groeide, aan wat inmiddels de Groenewoudseweg heette. Er moest een nieuw pand op een andere locatie komen.
De combinatie van KlokBouw BV Nijmegen, Ed. Züblin AG Duisburg en AGS architecten maakten een ontwerp voor nieuwbouw bij het centraal station in Nijmegen. Op 20 december 2011 werd de eerste paal voor het nieuwe gebouw geslagen en in oktober 2014 werd het nieuwe poppodium aan het Stationsplein feestelijk geopend.
Functies, beroepen of activiteitenDe stichting heeft ten doel het tot stand doen komen van culturele, sociale, creatieve en recreatieve activiteiten in de ruimste zin van het woord. Zij tracht dit doel te bereiken door het scheppen van materiële en formele voorwaarden, het verlenen van bemiddeling, vermogensrechtelijk beheer, het inrichten en in stand houden van een gebouw, het aantrekken van deskundigen en alle andere middelen die tot verwezenlijking van het doel kunnen bijdragen. Zij laat zich daarbij leiden door grondvoorwaarden voor samenleving en recht.
Structuur of genealogieHet bestuur bestaat uit ten hoogste negen personen, te weten: twee leden benoemd door de personeelsleden, een lid benoemd door de vrijwilligers, zes leden op persoonlijke titel benoemd door het bestuur. Personeelsleden en vrijwilligers kunnen zelf geen bestuurslid zijn.
Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester.
De meeste praktische taken worden uitgevoerd door diverse (vrijwilligers)werkgroepen, zoals voor de kassa, de garderobe, licht en geluid, bar/kroeg, verspreiding, podium, zeefdruk, fitness en programmering.
Sinds 2002 wordt er gewerkt met een Raad van Toezicht.
Bron(nen)Bugter, M., A. Guiking; Doornroosje: 20 jaar jongerencentrum; Nijmegen, 1990
Timmermans, H. ed.; 70's in Nijmegen. Tien kreatieve aksiejaren; Nijmegen, 2007
Hulst, A. van der; We do music: 40 jaar Doornroosje; Nijmegen, 2010
Jaspers, R,; Roosje blijft; De Gelderlander, 14 december 2012
Hulst, A. van der; Pand Doornroosje is de icoon van de jeugdcultuur in de stad; De Gelderlander, 15 december 2012
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen/eerste-paal-nieuwbouw-doornroosje-1.2295091