Werkgroep Kunstenaarscentrum Benedenstad Nijmegen


ArchiefvormerWerkgroep Kunstenaarscentrum Benedenstad Nijmegen
Andere namenKCN
Archief706 Werkgroep Kunstenaarscentrum Benedenstad Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1969-1977
PlaatsNijmegen
Algemene contextIn de jaren 1960 kende de gemeente Nijmegen een tekort aan atelierruimte voor kunstenaars. In 1965 ontstond binnen de gemeentelijke organisatie het idee om het zogenoemde Jezuïetenhuis – tegenwoordig bekend als het ‘Hof van Xanten’ – aan de Lage Markt beschikbaar te stellen voor de inrichting met kunstenaarsateliers. De gemeente kocht het pand in 1969 aan en bood het aan de Stichting Kunstenaarsateliers DAK aan, maar die schrok aanvankelijk terug.
GeschiedenisOprichting
In 1969 werd een werkgroep geformeerd met vertegenwoordigers van de Stichting Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GKB), van de Stichting Kunstenaarsateliers DAK en van de afdelingen V (onder andere: Culturele Zaken) en VII (Onderwijs, Maatschappelijke Aangelegenheden, Recreatie en Jeugdzaken) van de gemeentesecretarie. De werkgroep hield zijn eerste vergadering op 14 oktober 1969.

Uitwerking van de plannen
Nog hetzelfde jaar stelde de groep aan het college van burgemeester en wethouders voor om het Jezuïetenhuis in te richten tot een kunstenaarscentrum met werkplaatsen en ateliers. Het college nam echter geen beslissing over het plan, dat in haar ogen nog te onduidelijk was. In 1972 werd het verbeterde plan door de gemeente omarmd. Ook enkele naastgelegen panden op de hoek met de Priemstraat werden bij het kunstenaarscentrum betrokken.

De werkgroep werkte de plannen voor de restauratie, de inrichting en het organisatorische en financiële beheer van het centrum verder uit.

Opheffing
Nadat de werkgroep in 1977 al zijn doelstellingen had bereikt en de in 1976 opgerichte Stichting Kunstenaarscentrum “Jezuïetenhuis“ het beheer van het centrum had overgenomen hief de werkgroep zichzelf op tijdens de vergadering van 11 augustus 1977.

Het kunstenaarscentrum
Na de voltooiing van de restauratie en na subsidieverlening door de gemeente kon het kunstenaarscentrum in maart 1979 in gebruik worden genomen. Het kreeg toen de naam De Olifant, naar het olifantje dat op de straathoek tegen de gevel was aangebracht en verwees naar de vroegere functie van het hoekpand, een winkel in koloniale waren. In december 2013 sloot het kunstenaarscentrum zijn deuren.
Functies, beroepen of activiteitenDe werkgroep kreeg de taak de mogelijkheden te bestuderen om in het Jezuïetenhuis atelierruimten in te richten, vervolgens om de bouwkundige restauratie van het pand voor te bereiden en om de bestemming van het pand tot kunstenaarscentrum gestalte te geven.
Structuur of genealogieIn de werkgroep zaten de voorzitters van de GKB en de Stichting Kunstenaarsateliers DAK, enkele kunstenaars en ambtenaren van de afdelingen V en VII van de secretarie.