Commissie van Advies inzake de Belangen van Handel en Industrie in verband met den Aanleg van het Maas-Waalkanaal Nijmegen


ArchiefvormerCommissie van Advies inzake de Belangen van Handel en Industrie in verband met den Aanleg van het Maas-Waalkanaal Nijmegen
Andere namenMaas- en Waalkanaal Commissie
Archief20 Commissie van Advies inzake de Belangen van Handel en Industrie in verband met den Aanleg van het Maas-Waalkanaal Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1917-1923
PlaatsNijmegen (1917-1923)
Algemene contextDe eerste plannen voor de aanleg van een kanaalverbinding tussen Maas en Waal dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar vanaf 1909 kwamen ze in een stroomversnelling terecht. Het kanaal zou niet alleen een aanzienlijke tijdwinst voor binnenvaarttransport opleveren, maar zou ook een stimulans geven aan de bedrijvigheid in Nijmegen. Terwijl de plannen nog werden uitgewerkt, besloot het Rijk in 1915 tot aanleg van het Maas-Waalkanaal. Een Nijmeegse lobby met invloedrijke personen als C.A.P. Ivens wist te bereiken dat het kanaal niet vlak bij Beuningen, maar tussen Weurt en Nijmegen in de Waal zou uitmonden. Dat bood de mogelijkheid om havens en bedrijventerreinen aan te leggen.
GeschiedenisBij besluit van 26 juni 1917 stelden Burgemeester en Wethouders van Nijmegen een permanente commissie in ‘om het college van advies te dienen omtrent hetgeen met het oog op de totstandkoming van het Maas-Waalkanaal ter bevordering van handel en industrie in deze Gemeente zou kunnen worden gedaan’. De eerste jaren werd zij kortweg de ‘Maas- en Waalkanaal Commissie’ genoemd (met variaties), in de laatste vergaderingen stond boven de notulen de ‘Commissie van Advies inzake aanleg van havens en industrieterreinen aan het Maas-Waalkanaal’.
De commissie vergaderde zeker elf keer en deed intussen onderzoek om het college van advies te dienen. Het resultaat van alle bevindingen verscheen op 24 april 1918 in het Gemeenteblad.
Nadien vergaderde de commissie door, soms met tussenpozen van een half tot twee jaar. De laatste notulen dateren van 23 februari 1923 en daarin werd niet gerept over ontbinding van de commissie. De datum van opheffing is niet bekend.
De Maas- en Waalkanaal Commissie had geen voorgangers en opvolgers, maar had wel banden met de in 1908 opgerichte Maas- en Waalkanaalvereniging.
Functies, beroepen of activiteitenDe commissie was ingesteld om het college van advies te dienen omtrent hetgeen met het oog op de totstandkoming van het Maas-Waalkanaal ter bevordering van handel en industrie in deze Gemeente zou kunnen worden gedaan. Daartoe deed de commissie zelf onderzoek. Men constateerde dat aanleg van havens en bedrijventerreinen een juiste keuze zou zijn en werkte de plannen uit: kanaaltracé, ligging van de bedrijventerreinen en aansluitingen op het spoor kwamen aan bod, evenals onteigeningen, financiering en wijze van gronduitgifte.
Structuur of genealogieNaast een voorzitter (een wethouder) en een secretaris telde de commissie negen leden, onder wie ingenieurs van Rijkswaterstaat, ondernemers en de voorzitters van Dorpsbelang Hees en de Maas- en Waalkanaalvereniging (respectievelijk dr. J.J. de Blécourt en C.A.P. Ivens).
Bron(nen)Archief van de Maas- en Waalkanaalvereniging Nijmegen, 1909-1935.
Eeuwijk, H. van en G.J. Nillesen, Driekwart eeuw Maas-Waalkanaal 1927-2002, Nijmegen, 2002.