Nijmeegse Mixed Hockey Club


ArchiefvormerNijmeegse Mixed Hockey Club
Andere namenN.M.H.C. ‘Nijmegen’
NMHC
Archief227 Nijmeegse Mixed Hockey Club
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1906
PlaatsNijmegen, Groesbeekseweg (1906 – [circa 1920])
Nijmegen, Hazenkampseweg ([circa 1920 – 1930])
Heilig Landstichting (1930-1999)
Nijmegen, d'Almarasweg 37 (1999)
GeschiedenisDe Nijmeegsche Mixed Hockey Club (NMHC) werd in 1906 opgericht door enkele jongelui. Aanvankelijk werd er ook in ‘mixed’ verband gespeeld, maar omdat dit wel gezellig, maar niet praktisch bleek, kwamen er al snel een heren- en een damesafdeling, die zich aansloten bij de landelijke hockeybond. In competitieverband kwam (en komt) de club uit als ‘Nijmegen’, reden om later, in de jaren tachtig, de naam van de club officieel te veranderen in NMHC ‘Nijmegen’. Het eerste dameselftal (Dames I) werd in seizoen 1928/29 kampioen in de oostelijke competitie. Het eerste herenelftal (Heren I) speelde hetzelfde klaar in 1936/37. Dit succes is sindsdien niet meer geëvenaard. Dames I slaagde hier in 1963/64 bijna in, maar verloor uiteindelijk de finale van aartsrivale Union. Landelijke bekendheid genoot de club vooral dankzij het jaarlijkse herentoernooi om de Samovar – een zilveren Russische theeketel – dat deze vanaf 1909 organiseerde. Dit toernooi kreeg, na pressie van vrouwelijke bestuursleden, in 1950 een pendant in het damestoernooi om de Nijmegen-beker. Beide toernooien vonden plaats tot 1965. Intussen was de club gegroeid en waren er ook jongens-, meisjes- en veteranenelftallen gevormd. Na op velden achter café Groenewoud, hotel Mariënboom en aan de Hazenkampseweg gespeeld te hebben, streek de club halverwege de jaren dertig neer op een terrein aan de Nijmeegsebaan, waar hij ruim zestig jaar bleef. Hier verrees een clubhuis en werden in de jaren tachtig van de twintigste eeuw de eerste kunstgrasvelden aangelegd. In 1999 nam de club een nieuw complex in gebruik, even verderop aan de d’Almarasweg, waar hij beschikking kreeg over drie kunstgrasvelden.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van de club is de beoefening van hockey; waarvoor trainingen georganiseerd worden en elftallen gevormd die meespelen in een landelijke competitie.
Structuur of genealogieHet bestuur wordt jaarlijks verkozen tijdens de algemene ledenvergadering en bestaat onder andere uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Verder doet de club een beroep op zijn leden om vrijwillig taken op zich te nemen. De club wordt draaiende gehouden door verschillende commissies, elk met een eigen taak.
Bron(nen)Website Nijmeegse Mixed Hockey Club: www.nmhcnijmegen.nl
Bruisend over de rails. NMHC 90 jaar. Lustrumuitgave NMHC ‘Nijmegen’ 1906 – 1996, Nijmegen 1996.