Stichting voor Jeugd en Gezin


ArchiefvormerStichting voor Jeugd en Gezin
Archief1037 Stichting voor Jeugd en Gezin Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1974-1991
PlaatsNijmegen, Dennenstraat 10 (1974-1991)
Voorganger(s)Stichting Katholieke Gezinsvoogdij en Patronage
Nijmeegse Rooms Katholieke Stichting voor Kinderbescherming
Opvolger(s)Beheersstichting Jeugdhulpverlening Nijmegen en omstreken
GeschiedenisOp 4 april 1974 was de fusie tussen de voogdij en gezinsvoogdij een officieel feit. De nieuwe naam voor de fusieorganisatie was Stichting voor Jeugd en Gezin, gevestigd te Nijmegen.
Jeugd en Gezin kocht Huize Pater Dehon en betrok op 18 november 1975 het pand aan de Dennenstraat. Hierdoor werd het mogelijk twee nieuwe loten aan de organisatie toe te voegen: het dagcentrum en de school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmok-school). Het bestuur koos voor uitbreiding, omdat een nauwe samenwerking tussen jeugdhulpverlening, school en dagcentrum de kans vergrootte dat kinderen langer thuis konden blijven wonen. De nieuwe naam werd 'Driespan.' In de jaren '70 van de 20ste eeuw groeide het personeelsbestand. Was de vrijwilliger in deze jaren bijna van het toneel verdwenen, in de jaren '80 werd deze breed ingezet voor gezinsvoogdij-, voogdij- en advieszaken. Het pupillenbestand nam na een terugval vanaf 1980 weer toe.
De kinderbescherming werd gedemocratiseerd door de stafvergadering een duidelijke plaats te geven in de besluitvorming, de installatie van de eerste ondernemersraad eind 1982 en een medezeggenschapsraad in de school.
De Wet op de jeugdhulpverlening in 1986 leidde tot een nieuwe organisatiestructuur voor Jeugd en Gezin. Met ARCHO, een stichting die veel deed op het gebied van jeugdreclassering ging Jeugd en Gezin samenwerken. ARCHO ging deel uitmaken van Jeugd en Gezin.
Functies, beroepen of activiteitenDe werkzaamheden van de Stichting voor Jeugd en Gezin werden naast voogdij en gezinsvoogdij vanaf midden jaren zeventig uitgebreid met vrijwillige jeugdhulpverlening.