Comité St.-Nicolaas voor Allen


ArchiefvormerComité St.-Nicolaas voor Allen
Archief109 Comité St.-Nicolaas voor Allen Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1915-1941
PlaatsNijmegen (1915-1941)
GeschiedenisHet comité, opgericht in 1903 en voor het eerst in de kranten adverterend in 1909, kwam voort uit leden van de R.K. Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding 'St. Nicolaas' (later: Vereniging Het Schoolkind). In november 1915 werd een huishoudelijk reglement vastgesteld.

Het comité zamelde goederen en geld in en organiseerde jaarlijks een feestelijk St. Nicolaasfeest voor zo’n 1500 tot 2200 arme schoolkinderen. Dat gebeurde op wisselende locaties, zoals in bioscoop Olympia aan de Lange Burchtstraat of in concertgebouw De Vereeniging.

Op last van de Rijkscommissaris moesten per 23 augustus 1940 alle openbare geld- en goedereninzamelingen worden gestaakt. In 1941 melden kranten voor het laatst een door het comité georganiseerd St. Nicolaasfeest.
Functies, beroepen of activiteitenDoel was om elk jaar aan de arme schoolkinderen in Nijmegen een St. Nicolaasfeest te verschaffen.
Structuur of genealogieHet bestuur bestond uit een president, secretaris, een penningmeester en één pof twee commissarissen. In het bestuur zaten geen leden uit het hoofdbestuur van Vereniging Het Schoolkind.