Stichting Kinderkresj Nijmegen


ArchiefvormerStichting Kinderkresj Nijmegen
Archief1200 Stichting Kinderkresj Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1971-1982
PlaatsNijmegen, Dorpsstraat 98 (1971-1982)
GeschiedenisDe Werkgroep Kinderspeelzaal belegde in 1970 een aantal vergaderingen met als doel belangstellenden met elkaar in contact te brengen voor de oprichting van een nieuwe, antiautoritaire kindercrèche. Een jaar later, op 28 september 1971, werd de Stichting Kinderkresj Nijmegen formeel opgericht.

De crèche werd gevestigd op de bovenverdieping van een boerderij aan de Dorpsstraat in Neerbosch-Oost. Ouders vervulden een belangrijke rol in de kresj.

In 1975 verenigde de stichting zich met Creatief Neerbosch, Jongerencentrum José, Stichting Open Jeugdwerk, Triangelgroep en Stichting Neerkroost tot Stichting Jongerenactiviteitencentrum Neerbosch. De stichting Kinderkresj Nijmegen bleef wel bestaan, maar werd in 1982 opgeheven. De crèche aan de Dorpsstraat ging per 1 februari dicht.

In de loop van de jaren 70 werden meer ‘kinderkresj-stichtingen’ opgericht, zoals ’t Lindenholletje in De Geerkamp.
Functies, beroepen of activiteitenBevordering van de ontwikkeling van jonge kinderen door hen in groepsverband samen te brengen onder deskundige leiding door middel van de oprichting, en het in stand houden van kinderspeelzalen.
Structuur of genealogieDe stichting werd bestuurd door een raad van bestuur, bestaande uit minimaal vijf en maximaal dertig leden. Onder hen een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Bron(nen)De Gelderlander, 1972-1979.