Afferdense en Deestse Uiterwaardenpolder


ArchiefvormerAfferdense en Deestse Uiterwaardenpolder
Archief387 Afferdense en Deestse Uiterwaardenpolder
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Rechtsvormoverheidsorganisatie
Datering1848-1958
PlaatsAfferden
Deest
Opvolger(s)Polderdistrict Rijk van Nijmegen en Maas en Waal
GeschiedenisDe buitenpolder werd ingesteld bij de invoering van het Reglement op het beheer der rivierpolders in Gelderland (meestal kortweg het Rivierpolderreglement genoemde) per 1 januari 1838. Een buitenpolder was een kleine polder met een beperkte taak, die geen deel uitmaakte van een polderdistrict. Meestal werden deze polders gevormd door een uiterwaard, die door een kade tegen het rivierwater werd beschermd. In dit geval de uiterwaarden bij Afferden en Deest.

De polder werd bestuurd door een vergadering van geërfden (grondeigenaren), die bezittingen hadden in het gebied en dus belang hadden bij een goede ontwatering en een (zomer)kade.

Bij de invoering van het Rivierpolderreglement per 1 januari 1838 bleven de buitenpolders buiten districtsverband. De buitenpolders in Maas en Waal en in het Rijk van Nijmegen zijn per 1 juli 1958 opgeheven. Voortaan werden, niet alleen de bovenlokale, maar ook de lokale waterschapsbelangen behartigd door het polderdistrict.
Functies, beroepen of activiteitenHet zorg voor het waterbeheer (watergangen, zomerkade) in het uiterwaardengebied.
Structuur of genealogieDe polder had een (dagelijks) polderbestuur, onder leiding van een voorzittend poldermeester, welke samen met de geërfden, de geërfdenvergadering (algemeen bestuur) uitmaakte. Gedeputeerde staten benoemden de poldermeesters voor zes jaar op voordracht van de geërfdenvergadering.
Met de invoering van het nieuwe Rivierpolderreglement per juli 1934 werd de geërfdenvergadering vervangen door een polderraad waarin naast de poldermeesters de hoofdingelanden zitting hadden, die via verkiezingen gekozen werden door de geërfden. Het polderbestuur (dagelijks bestuur) werd voortaan de vergadering van poldermeesters genoemd.