Stichting Pedagogisch Opleidings Instituut


ArchiefvormerStichting Pedagogisch Opleidings Instituut
Archief351 Stichting Pedagogisch Opleidings Instituut Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1959-1968
PlaatsNijmegen, Hertogplein 6 (1959-≥ 1961)
Algemene contextEind jaren 1950 was er steeds meer vraag naar deskundigen op het gebied van sociaal- en cultureel-pedagogisch vormingswerk.
GeschiedenisOp 26 augustus 1959 werd de Stichting Pedagogisch Opleidingsinstituut opgericht. De katholieke stichting had nauwe banden met de eveneens in Nijmegen gevestigde Stichting Hoogveld Instituut, die de nodige kennis had opgebouwd op het gebied van opvoedingswerk.

Het opleidingsinstituut gaf een driejarige cultureel-pedagogische cursus, die was bedoeld voor stafmedewerkers in het jeugdwerk en in dorps- en wijkcentra, en voor leerkrachten en jeugdleiders. De cursus was gericht op vrije expressietechnieken en werd gegeven in het gebouw van de Nijmeegse Muziekschool.

In 1961 werden plannen tot samensmelting met de besturen van de Stichting Hoogveld Instituut en de Stichting Katholiek Opleidingscentrum voor Jeugdleiding ‘De Kopse Hof’ uitgewerkt. Tot uitvoering kwam het echter niet.

Wanneer en waarom het opleidingsinstituut werd opgeheven is niet duidelijk. In 1968 deed de stichting nog uitgaven.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van de stichting was om, op basis van katholieke beginselen, opleidingen en cursussen te verzorgen ten dienste van het opvoedingswerk in de ruimste zin.
Structuur of genealogieHet bestuur met maximaal tien leden telde een dagelijks bestuur met maximaal vijf leden. Het bestuur benoemde de directeur van de stichting en een raad van advies.