Federatie van Nijmeegse Zangverenigingen


ArchiefvormerFederatie van Nijmeegse Zangverenigingen
Archief568 Federatie van Nijmeegse Zangverenigingen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormFederatie
Datering1956-2006
PlaatsNijmegen (1956-2006)
GeschiedenisDe federatie werd op 22 maart 1956 opgericht en in de eerste instantie aangegaan voor de duur van 29 jaar. Zangverenigingen, operakoren en (door meerderjarigen bestuurde) kinderkoren uit Nijmegen konden toetreden. De federatie organiseerde vanaf 1957 de Nijmeegse Korendag of -dagen en vanaf 1987 (samen met Actiecomité Nijmeegse Muziekverenigingen) de opvolger hiervan, het Nijmeegs Muziekfestival. Dat festival werd in 2015 opgevolgd door Nijmegen Klinkt!

In 1989 hadden zich 24 zangverenigingen bij de federatie aangesloten, met in totaal 1100 koorleden. In 2006 bestond de federatie nog.
Functies, beroepen of activiteitenDe doelen werden in 1956 als volgt geformuleerd:
* Behartiging van de belangen der aangesloten verenigingen
* De vriendschappelijke verhouding onderling te bevorderen
* De bevordering van de koorzang in het algemeen

Dat poogde de federatie onder andere te bereiken door jaarlijks de Nijmeegse Korendagen te organiseren en door te bemiddelen voor het verkrijgen van gemeentelijke subsidies voor de aangesloten verenigingen.
Structuur of genealogieElke aangesloten vereniging wees een gedelegeerde en een plaatsvervangende gedelegeerde aan die de vereniging vertegenwoordigde. Uit de gedelegeerden werd een bestuur van aanvankelijk zeven, later minstens vijf personen gevormd. Het dagelijks bestuur bestond uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De overige leden bekleedden de functies van plaatsvervangend voorzitter, secretaris en penningmeester en die van bibliothecaris.
Bron(nen)De Gelderlander 1956-2006.