Stichting tot bevordering van de schooltandverzorging in het district Over-Betuwe


ArchiefvormerStichting tot bevordering van de schooltandverzorging in het district Over-Betuwe
Andere namenSchooltandartsendienst
Archief1307 Stichting tot bevordering van de schooltandverzorging in het district Over-Betuwe
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1948-1976
PlaatsBemmel
GeschiedenisGestart werd in 1949 met 39 scholen. Het eerste jaar werden alleen de eerste klassen behandeld, het volgende jaar de eerste en de tweede klas, enzovoorts. Het eerste schooljaar waren er drie tandartsen. In schooljaar 1954/55 waren dat er al tien. De scholieren werden tweemaal per jaar nagekeken en indien nodig behandeld.
Functies, beroepen of activiteitenTandheelkundige preventie en verzorging van het blijvende gebit van het opgroeiende schoolkind van zes tot en met twaalf jaar. Hiertoe bezochten tandartsen van de stichting per ‘dental car' de lagere scholen in het district. De tandartsen werden bij hun werkzaamheden ondersteund door tandartsassistentes en helpsters.
Structuur of genealogieBij de oprichting van de Stichting bestond het Algemeen bestuur uit vijftien leden, gekozen voor een periode van vijf jaar. Drie vertegenwoordigers van de zeven gemeenten, drie vertegenwoordigers van de ziekenfondsen, drie vertegenwoordigers van de tandartsen, een vertegenwoordiger van het Wit-gele kruis, een vertegenwoordiger van het Groene kruis, een vertegenwoordiger van het rooms-katholiek onderwijs, een vertegenwoordiger van het protestants-christelijk onderwijs, de inspecteur Volksgezondheid en de schoolarts. Het dagelijks bestuur bestond uit de burgemeester van Bemmel (voorzitter), een vertegenwoordiger van de ziekenfondsen en één van de tandartsen. De administratie werd gevoerd door de gemeenteontvanger van Bemmel die optrad als kassier en een administratreur die eveneens in dienst was van de gemeente Bemmel.