Druk en Papier FNV, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerDruk en Papier FNV, afdeling Nijmegen
Archief1371 Druk en Papier FNV, afdeling Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1979-1997
PlaatsNijmegen (1978-1997)
Voorganger(s)Grafische Bond NKV, afdeling Nijmegen
Algemene Nederlandse Grafische Bond, afdeling Nijmegen
Opvolger(s)FNV Kunsten, Informatie en Media, afdeling Nijmegen
Algemene contextOp 1 januari 1982 fuseerden de Grafische Bond NKV en de Algemene Nederlandse Grafische Bond (ANGB) tot Druk en Papier FNV. Deze fusie verliep parallel met de fusie van de vakcentrales Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) en Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) tot de nieuwe vakcentrale Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Overigens waren de lokale afdelingen van de Grafische Bond NKV en de ANGB aangemoedigd al voor 1982 tot de oprichting van ‘afdelingsfederaties’ over te gaan, waardoor de fusie zich op lokaal niveau slechts een formaliteit was. Op 1 januari 1998 fuseerde Druk en Papier FNV met de FNV Kunstenbond tot FNV Kunsten Informatie en Media (FNV KIEM).
GeschiedenisOp 30 november 1979 verenigden de Nijmeegse afdelingen van de ANGB en de Grafische Bond NKV zich tot een afdelingsfederatie, die op 1 januari 1982 werd omgezet in een afdeling van Druk en Papier FNV. Op 1 januari 1998 maakte deze plaats voor een afdeling van FNV KIEM.
Functies, beroepen of activiteitenDruk en Papier FNV was een vakbond en had als taak op te komen voor de materiële belangen, in zake loon en arbeidsomstandigheden, van zijn leden, werknemers in de grafische sector. De afdeling Nijmegen behartigde deze belangen op lokaal niveau.
Structuur of genealogieHet bestuur, samengesteld uit voorzitter, secretaris, penningmeester en enige algemene bestuursleden, werd jaarlijks verkozen tijdens de ledenvergadering, waarvoor alle leden van de bond werkzaam in Nijmegen waren uitgenodigd.
Bron(nen)M. Alofs, 100 jaar grafische vakbeweging in Nijmegen, Nijmegen 1991.