Nijmeegs Vrouwencomité


ArchiefvormerNijmeegs Vrouwencomité
Andere namenNijmeegs Vrouwen Comité
NVC
Archief678 Nijmeegs Vrouwencomité
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1949-1973
PlaatsNijmegen (1949-1973)
Opvolger(s)Nijmeegse Vrouwenfederatie
Algemene contextIn de Tweede Wereldoorlog namen veel vrouwen taken over van mannen die waren weggevoerd of omgekomen. Om deze medeverantwoordelijkheden na de oorlog te behouden, was samenwerking noodzakelijk. Daarom werd in 1944 het Nederlandse Vrouwen Comité opgericht. Elke belangrijke vrouwenorganisatie in Nederland vaardigde hiervoor een lid af. Later werden plaatselijke comités opgericht.
GeschiedenisNijmeegse vrouwenverenigingen zochten eind jaren 1940 naar meer samenwerking om specifieke vrouwenkwesties beter te kunnen aanpakken. Het Nijmeegs Vrouwen Comité werd daartoe op 13 mei 1949 opgericht. Dit comité wilde een schakel zijn tussen de overheid en Nijmeegse vrouwen. Politieke en kerkelijke achtergronden van de leden speelden geen rol.

Bij aanvang telde het comité 11 aangesloten verenigingen, in 1952 waren het er al 18, variërend van vrouwengroepen van religieuze en politieke aard tot bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen en de Nederlandse Vereniging van Vrouwen met een Academische Opleiding. In 1961 waren er 15 verenigingen aangesloten. Dat aantal daalde in de jaren erna langzaam.

Het comité vroeg bij overheidsinstanties (zoals de gemeente) aandacht voor specifieke vrouwenkwesties, maar ook om andere zaken, zoals rommel op straat en het tekort aan badgelegenheden. Daarnaast organiseerde het diverse activiteiten, waaronder lezingen en excursies.

Vanaf eind jaren 50 was er een goede samenwerking met de Federatie Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverlening (FVVH). In 1959 waren er al voorstellen tot het samenvoegen van beide organisaties. Op 27 maart 1973 besloten de twee te fuseren tot de Nijmeegse Vrouwenfederatie.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was samenwerking tussen de vrouwenverenigingen tot stand te brengen op maatschappelijk en cultureel gebied.
Structuur of genealogieIn het comité nam van per aangesloten vrouwenvereniging één afgevaardigde plaats. Het bestuur had een presidente, een secretaresse en een penningmeesteres. De echtgenote van burgemeester Hustinx was erepresidente.
Bron(nen)Archief van de Stichting Nijmeegse Vrouwenraad, inventarisnummer 29.