Commissie voor het Generale Boeren Hulp Fonds, afdeling Nijmegen


ArchiefvormerCommissie voor het Generale Boeren Hulp Fonds, afdeling Nijmegen
Andere namenPlaatselijke commissie voor het Generale Boerenhulpfonds te Nijmegen
Plaatselijke Commissie der Gemeente Nijmegen voor het inzamelen van liefdadige bijdragen voor het Generale Boeren Hulp Fonds
Archief112 Commissie voor het Generale Boeren Hulp Fonds, afdeling Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1902
PlaatsNijmegen
Algemene contextIn de Tweede Boerenoorlog die van 1899 tot 1902 in Zuidelijk Afrika speelde hadden de Nederlandstalige Boeren de strijd verloren van de Britten. De schade was groot: aan de kant van de Boeren waren ruim 9.000 strijders omgekomen, zo’n 28.000 vrouwen en kinderen vonden de dood in concentratiekampen, meer dan 30.000 woningen van de Boeren waren vernield en het land was een woestenij geworden.
In september 1902 stuurden de Boerengeneraals Botha, De Wet en De la Rey een brief naar Nederlandse gemeenten. Daarin riepen zij die gemeenten op commissies te vormen om geld in te zamelen voor de zwaar getroffen Boeren. Hierop riep de Nijmeegse burgemeester Van Schaeck Mathon op 16 oktober een aantal voorname heren uit de stad bijeen met het verzoek zo’n commissie te vormen.
GeschiedenisDe ‘Plaatselijke Commissie der Gemeente Nijmegen voor het inzamelen van liefdadige bijdragen voor het Generale Boeren Hulp Fonds’ werd tijdens dezelfde vergadering ingesteld. De leden besloten daarin om een collecte te houden waarvoor zij persoonlijk, samen met niet-leden, rondgingen. De opbrengst kwam ten bate van het in Den Haag gevestigde Generale Boeren Hulp Fonds. Met aanplakbiljetten werd de actie aangekondigd, die op 18 en (zo nodig) 19 november 1902 zou plaatsvinden.

Tijdens de derde en laatste vergadering op 1 december 1902 maakte de commissie de balans op: na aftrek van kosten had de collecte 3.415 gulden opgeleverd. De commissie werd vervolgens ontbonden.
Functies, beroepen of activiteitenHet verzamelen van geld voor het Generale Boeren Hulp Fonds, ter ondersteuning van de getroffen Boeren in Zuidelijk Afrika.
Structuur of genealogieDe commissie had een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Burgemeester Van Schaeck Mathon was erevoorzitter.