Wandelsportorganisatie Nederland


ArchiefvormerWandelsportorganisatie Nederland
Andere namenWONL
Archief1317 Wandelsport Organisatie Nederland (WONL)
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1996-2003
PlaatsZwolle
Voorganger(s)Noord Nederlandse Wandel Bond
Opvolger(s)Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding – Wandelsportorganisatie Nederland
GeschiedenisTerwijl plannen om tot eenheid in de Nederlandse wandelsport te komen keer op keer strandden, besloten de NNWB die in de drie noordelijke provincies actief was, en de NUW, die Overijssel, de Achterhoek en de omgeving van Apeldoorn bestreek, begin jaren tachtig te blijven samenwerken. De oprichting van Wandelsportorganisatie Nederland in 1993 was een volgende stap op weg naar een fusie. Ook verscheen dat jaar voor het eerst het gezamenlijke Wandelsportblad Nederland. In 1996 was de fusie een feit.
na de eeuwwisseling beginnen de eerste gesprekken met de KNBLO over een fusie die op 1 januari 2004 een feit was. Motieven om te fuseren waren voor Wandelsportorganisatie Nederland de blijvende wens om tot eenheid in de wandelsport te komen, alsmede een gebrek aan menskracht op bestuurlijk niveau.
Functies, beroepen of activiteiten- het bevorderen dat zoveel mogelijk inwoners van Nederland naar eigen keuze op verantwoorde wijze de wandelsport kunnen beoefenen, dan wel daarbij betrokken kunnen zijn;
het uitdragen van de betekenis van de wandelsport voor de maatschappij;
het behartigen van de belangen van haar leden. (statuten, artikel 2)**
Structuur of genealogieCentraal: Bondsbestuur en algemene ledenvergadering
zes districten (Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel-West, Overijssel-Oost, Gelderland) met elk een eigen districtsbestuur en algemene districtsledenvergadering.
Bron(nen)Het archief, met name inventarisnummers 5, 7, 13.