Buurtcentrum De Goffert


ArchiefvormerBuurtcentrum De Goffert
Archief574 Buurtcentrum De Goffert Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1971-1994
PlaatsNijmegen, Ariënsstraat 1 (1971-1974)
Nijmegen, Muntweg 71 (1971-1974)
Nijmegen, Muntweg 5 (≤ 1971-1984)
Nijmegen, Slotemaker de Bruïneweg 270 (1974-1994)
GeschiedenisIn 1971 had het buurtcentrum drie clublokalen: aan de Ariënsstraat, de Muntweg en de Spadestraat. In 1974 verhuisde het buurtcentrum naar de voormalige Kerk van de H.H. Harten – ook wel Goffertkerk genoemd – waar ook wijkcentrum De Klokketoren werd gevestigd. De ruimte aan de Spadestraat bleef nog zeker tot 1984 in gebruik als recreatieruimte voor tieners.

In de jaren zeventig was het buurtcentrum een werkeenheid waarin de Katholieke Stichting Club- en Buurthuiswerk (vanaf 1978 Stichting Buurt- en Klubhuiswerk) en de Stichting Bijzonder Opbouwwerk participeerden. In 1980 gingen beide stichtingen op in de Nijmeegse Stichting voor Buurt- en Clubhuiswerk. Zeven jaar later werd het buurtcentrum onderdeel van Dacapo, stichting voor Samenlevingsopbouw.

Buurtcentrum De Goffert wordt in september 1994 voor het laatst in de krant vermeld. Het is niet bekend wanneer het is opgeheven. Mogelijk is het opgegaan in wijkcentrum De Klokketoren.
Functies, beroepen of activiteitenHet buurtcentrum verzorgde sociaal-cultureel werk, opbouwwerk en maatschappelijk werk voor de Kolpingbuurt en de Landbouwbuurt. Het centrum had verschillende takken:
* Crèche
* Jongerenjeugdwerk
* Tienerwerk (recreatie voor tieners en jong volwassenen)
* Volwassenwerk (ontspannings- en sportclubs)
* Maatschappelijk werk en gespecialiseerde gezinsverzorging
* Buurtwerk
* Administratie
Structuur of genealogieIn 1973 waren bij het buurtcentrum als beroepskrachten een teamleider en een buurtwerker werkzaam, verder een viertal maatschappelijk werkers, drie groepswerkers en evenveel stagiairs, twee peuterleidsters, twee gespecialiseerde gezinsverzorgsters, een conciërge, een huishoudelijk assistent en een administratieve kracht. Bij het buurtcentrum waren destijds een kleine 70 vrijwilligers werkzaam.