Vereniging tot Exploitatie van Gebouwen voor Christelijk Sociale Belangen Nijmegen


ArchiefvormerVereniging tot Exploitatie van Gebouwen voor Christelijk Sociale Belangen Nijmegen
Andere namenConcordia
Archief773 Vereniging tot Exploitatie van Gebouwen voor Christelijk Sociale Belangen Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1921-1999
PlaatsNijmegen, van Oldenbarneveltstraat 23 (1958-1997)
GeschiedenisDe vereniging werd op 8 juni 1921 opgericht. Zij had als verkorte naam ‘Concordia’. Over de eerste decennia van het bestaan van de vereniging is erg weinig bekend.

Zeker in de periode 1958-1997 exploiteerde de vereniging het pand van Oldenbarneveltstraat 23, dat de naam Concordia droeg.

De vereniging stond veel in contact met de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van een Verenigingsgebouw voor de Christelijke Arbeidersbeweging te Nijmegen, die al in 1923 bestond. Die vereniging had sinds de invordering en verwoesting van haar verenigingsgebouw aan de Oude Stadsgracht in de Tweede Wereldoorlog geen eigen onderkomen meer. Op 14 maart 1959 werd Concordia het nieuwe verenigingsgebouw van de Christelijk Nationaal Vakverbond, afdeling Nijmegen. De Christelijke Besturenbond Nijmegen vergaderde eveneens in Concordia.

In 1976 zat de vereniging in een crisis: van de exploitatie van het gebouw zoals bedoeld kwam niet veel terecht. Het gebouw werd deels verhuurd voor kamerbewoning, nog in 1997.

In of kort na 1999 werd de vereniging geliquideerd.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was: ‘het verkrijgen van de beschikking over en het in stand houden en exploiteren van een of meer onroerende zaken voor christelijk sociale belangen in Nijmegen’.
Structuur of genealogieHet bestuur bestond uit 3 tot 7 leden, onder wie een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. In 1971 waren er twee adviseurs en een conciërge werkzaam.