Regionaal AKU Project Nijmegen


ArchiefvormerRegionaal AKU Project Nijmegen
Andere namenRegionaal Advies verzorgingsstruktuur KUnstzinnige vorming Project Nijmegen
Archief749 Regionaal AKU Project Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1979-1983
PlaatsNijmegen (1979-1983)
Algemene contextIn 1976 stelde de minister van Onderwijs en Wetenschappen de Adviesgroep Verzorgingsstructuur Kunstzinnige Vorming (kortweg: AKU) in om zich te laten adviseren over de vraag hoe een regionale verzorgingsstructuur voor kunstzinnige vorming kon worden opgezet. Op advies van de AKU ontwikkelden de ministeries van Onderwijs en Wetenschappen en van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in 1979 beleid dat erop was gericht om kunstzinnige vorming in het onderwijs, in sociaal-cultureel werk en tussen de kunsten onderling te ondersteunen, op regionaal niveau. Dit beleid kon worden gerealiseerd door samenwerking van centra voor kunstzinnige vorming, schoolbegeleidingsdiensten, instellingen voor sociaal-cultureel werk en andere instellingen op het terrein van de kunsten.

De ministeries stimuleerden deze samenwerking door het uitvoeren van regionale AKU-projecten. Dankzij deze projecten konden modellen worden ontwikkeld voor een regionale verzorgingsstructuur. Een aantal gemeenten meldde zich aan voor het opzetten van zo’n project.
GeschiedenisNijmegen was één van de gemeenten die zich aanmeldden. De gemeente wees in haar projectaanvraag op enkele bestaande of in oprichting zijnde samenwerkingsverbanden:
* Voor het onderwijs was er een intentieverklaring van een projectgroep Integratie Kunstzinnige Vorming Basisonderwijs
* Voor sociaal-cultureel werk liepen al projecten, uitgevoerd door de Vrije Akademie Nijmegen en Spelcentrum Nijmegen.
* Tussen de kunsten onderling was een bereidverklaring tot meer samenwerking van het Spelcentrum, de Vrije Akademie en de Nijmeegse Muziekschool.

Het Nijmeegse project werd door de Provincie Gelderland ondersteund. Omdat het plan goeddeels voldeed aan door de ministeries opgestelde criteria werd het geselecteerd als één van de zes regionale AKU-projecten.

Bij het project waren naast Nijmegen ook de gemeenten Bemmel, Bergharen, Beuningen, Groesbeek, Heumen, Millingen, Ubbergen en Wijchen betrokken.

Per 1 oktober 1979 gingen de AKU-projecten van start. Het Nijmeegse project startte echter met vertraging, voornamelijk door problemen met het vinden van een coördinator. De coördinatie en administratieve ondersteuning lagen bij bureau Culturele Zaken van de gemeente. Vier keer gaf het samenwerkingsverband een informatiebulletin uit.

Op 31 december 1983 liep het project af. Een van de resultaten was een advies over hoe de regionale samenwerking structureel kon worden georganiseerd.
Functies, beroepen of activiteitenHet ondersteunen en versterken van samenwerkingsverbanden op het gebied van kunstzinnige vorming tussen onderwijs, sociaal-cultureel werk en de kunsten in de regio, en het ontwikkelen en vernieuwen van werk.
Structuur of genealogieIn het project waren betrokken:
* Schooladviesdienst
* Nijmeegse Muziekschool
* Vrije Akademie Nijmegen
* Spelcentrum Nijmegen
* Nijmeegse Jeugdraad
* Stichting Buurt- en Clubhuiswerk,
* Educatieve dienst van museum Commanderie van St. Jan
* Stedelijk Cultureel Overleg
* Bureau Culturele Zaken van de gemeente Nijmegen.
* Provincie Gelderland (waarnemend)

Er waren vier projectgroepen:
* Onderwijs
* Sociaal-cultureel werk
* Kunsten/amateuristische kunstbeoefening
* Coördinatiegroep
Bron(nen)Archief Secretarie Gemeente Nijmegen - Onderwijs, voorlopige inventarisnummers 379-381.
De Gelderlander, 1983.