Zetmeelfabriek Latenstein


ArchiefvormerZetmeelfabriek Latenstein
Archief1071 Zetmeelfabriek Latenstein
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormBesloten Vennootschap (BV) en Naamloze Vennootschap (NV)
Datering1926-2007
PlaatsNijmegen, Waalbanddijk 22
Nijmegen, Havenweg 24
GeschiedenisHet zetmeel- en voedingsmiddelenconcern Honig uit Koog aan de Zaan nam in 1912 de maisstijfselfabriek van de voormalige concurrent Stam & Co. te Nijmegen over, die in 1914 voortgezet werd als NV Stijfselfabriek Hollandia. De naam Hollandia verwijst naar het stijfselmerk ‘Hollandia’ dat de firma Honig voerde. In 1922 begon men in Nijmegen met het produceren van vermicelli. In 1925 brandde de Oostzaanse tarwestijfselfabriek Latenstein, eigendom van de firma Honig, af. Na aankoop van een failliete vlasfabriek naast Hollandia in 1926 werd een tarwestijfelfabriek onder de naam Latenstein geopend. De Nijmeegse vestiging van Honig werd in 1930 getroffen door een brand, waarbij de maiszetmeelfabriek (= maisstijfselfabriek Hollandia) geheel werd verwoest. De tarwezetmeelfabriek Latenstein en de vermicellifabriek (de latere voedingsfabriek van Honig) werden gespaard. In 1936 kocht Honig de naastgelegen Koninklijke Rijststijfselfabriek, voorheen Duyvis & Co, waardoor Latenstein kon uitbreiden. Verdere uitbreidingen volgden en een enorm fabriekcomplex ontstond. Zo werd in 1951 nog een grote drukkerij geopend en kwam in 1969 een grote bloemsilo gereed. Honig verkocht in 1978 Latenstein aan het voedingsmiddelenconcern Wessanen te Amsterdam. In 1992 verkocht Wessanen Latenstein aan het graanverwerkend concern Meneba (Meelfabrieken der Nederlandse Bakkerij) te Rotterdam en dit bedrijf verkocht Latenstein in 1996 aan het aardappelzetmeelconcern Avebe (Aardappelmeel Verkoop Bureau) te Veendam. Latenstein werd onder de naam Avebe Latenstein BV een productielocatie van Avebe. In 2007 werd het bedrijf gesloten. Volgens Avebe pasten de activiteiten niet meer binnen de strategie van het concern.
Latenstein had een personeelsvereniging.
Functies, beroepen of activiteitenProductie en verkoop van zetmeel
Bron(nen)Inv. nr. (250): Prudon, M. en P.B.J. Ferf, Avebe Latenstein 75 jaar Nijmegen: 1926-2001 (2001)
Inv. nr. 33: Eeuwfeestuitgave van Honig-Heraut 'Honig: kleine kroniek van een bewogen eeuw' verschenen ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van Honig NV te Koog aan de Zaan (1967)
Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis v.o.f., Fabriek Honig-Latenstein Waalbandijk 20-22, Nijmegen, Bouwhistorische verkenning met waardestelling, 2012