Stichting Drumband De Stefaantjes


ArchiefvormerStichting Drumband De Stefaantjes
Andere namenJeugddrumfanfare De Stefaantjes
Jeugddrumband De Stefaantjes
Jeugdmuziekvereniging De Stefaantjes
Archief604 Stichting Drumband De Stefaantjes Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1956
PlaatsNijmegen (1956)
GeschiedenisTwee broeders, de hoofden van de Stefanusscholen in Nijmegen-Oost, wilden hun leerlingen een zinvolle vrijetijdsbesteding geven en zagen dat een drumband op een andere school succes had. Op 17 april 1956 richtten zij de Jeugddrumband De Stefaantjes op. Toen één van de broeders in 1969 de scholen verliet dreigde de drumband opgeheven te worden. Door het betrekken van ouders bij de organisatie kwam het op 14 mei 1970 tot oprichting van Stichting Drumband De Stefaantjes. Meisjes mochten vanaf dat moment ook deelnemen. De band trad regelmatig in het buitenland op.

Het aantal leden daalde naar 120 in 1986 en in 1993 dreigde opnieuw de ondergang voor de band. In 1996 waren er nog 60 kinderen lid. Desondanks kon De Stefaantjes in 2016 het 60-jarig vieren met een jubileumconcert. De drumband bestaat nog steeds en telde in 2021 ongeveer 50 leden.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was kinderen samen muziek te laten maken.
Structuur of genealogieDe stichting gedraagt zich als een vereniging. Er zijn een voorzitter, secretaris en penningmeester en enkele algemene bestuursleden.
Bron(nen)https://www.destefaantjes.nl/index.php/informatie/de-geschiedenis-van-de-stefaantjes, gezien 15 juni 2021.