Stichting Nijmeegs Werklozencomité


ArchiefvormerStichting Nijmeegs Werklozencomité
Andere namenWerklozen Komitee Nijmegen (WKN)
Nijmeegs Werklozen Komitee
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1976-1978
PlaatsNijmegen
Opvolger(s)Stichting Werklozencentrum Unitas en voorgangers
Algemene contextIn het begin van de jaren 1970 kwam de grote werkloosheid op gang. Vooral vanaf 1974 raakten steeds meer mensen zonder werk. In dat jaar kwamen in Nijmegen de eerste initiatieven van de grond om voor werklozen iets te organiseren.
GeschiedenisHet Nijmeegs Werklozencomité begon eind 1974 als organisatie voor en door werklozen met het organiseren van activiteiten voor de Nijmeegse werklozen. In 1976 werd de stichting formeel opgericht.
ontstond in 1976 de samenwerking met de Stichting Voorzieningen Werklozen Nijmegen (SVWN), die op 26 april 1976 resulteerde in de opening van het gezamenlijke Werklozencentrum Unitas aan de Gerard Noodtstraat. Ze gingen dat jaar ook gezamenlijk de Werk­lozen­krant uitgeven.
1978 besloot de gemeente Nijmegen het experiment Unitas aan te wijzen als een permanente voorziening, die blijvend kon rekenen op gemeentesubsidie. Ook kwam in 1978 de daadwerkelijke fusie van SVWN en het Werklozencomité tot stand met de oprichting van de Stichting Werklozencentrum Unitas en het opheffen van de beide voorgangers.
Functies, beroepen of activiteiten“Het Nijmeegs Werklozencomité is een organisatie van voornamelijk werklozen die zich ten doel stelt de positie van de werklozen te verbeteren en ze aan te sporen tot activiteiten.
Stichting heeft ten doel de activiteiten van het Nijmeegs Werklozencomité financieel te ondersteunen, de behartiging van de belangen van van de Nijmeegse werklozen in het algemeen, alsmede het beheer van stoffelijke hulpmiddelen, ruimten, inventarissen en gebouwen waarin de Nijmeegse werklozen hun activiteiten kunnen ontplooien.”
Structuur of genealogie“Het bestuur bestaat uit minimaal drie leden en maximaal zeven leden. Minimaal twee bestuursleden moeten worden gekozen uit het Nijmeegs Werklozencomité. De bestuursleden kiezen uit hun midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.”