Burgemeesterskring Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal


ArchiefvormerBurgemeesterskring Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal
Andere namenBurgemeesterskring Rijk van Nijmegen-Maas en Waal
Archief841 Burgemeesterskring Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeente
Datering1969-1971
Algemene contextAl in de tweede helft van de negentiende eeuw bestond er een vereniging waarin burgemeesters en gemeentesecretarissen uit de omgeving van Nijmegen regelmatig samenkwamen om nieuwtjes uit te wisselen en te bespreken hoe de gemeenten omgingen met nieuwe wetgeving. Deze Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in het voormalig district Nijmegen werd in 1904 opgeheven, maar in elk geval kort vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog was er opnieuw een soortgelijke vereniging, de Vereniging van Burgemeesters en Secretarissen in Nijmegen’s Omstreken.

In of kort na de oorlog – uiterlijk in 1946 – werd een nieuw verband opgericht waarin alleen de burgemeesters waren vertegenwoordigd: Burgemeesterskring (Land van) Maas en Waal-Rijk van Nijmegen. Deze kring omvatte alle gemeenten in het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen, met uitzondering van Nijmegen zelf. In 1956 kwam deze burgemeesterskring nog steeds bijeen.

Naast deze kring bestond in elk geval in de periode 1948-1962 ook een Zuidnederlandse Burgemeesterskring, waarin de burgemeesters van middelgrote steden in de zuidelijke helft van het land elkaar regelmatig spraken. Hieraan nam de burgemeester van Nijmegen wel deel.
GeschiedenisIn hoeverre de kring uit 1969 een voortzetting is van die uit 1946-1956 is niet duidelijk. De eerste agenda in dit archief is van november 1969, laatste van 6 december 1971. Meestal werd afgesproken in hotel Val-Monte in Berg en Dal. In de burgemeesterskring bespraken de burgemeesters van Appeltern, Bergharen, Beuningen, Dreumel, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen, Wamel en Wijchen zaken die alle gemeenten aangingen. Secretaris was in deze periode de burgemeester van Ewijk, de heer F.M. Blessing. Wanneer en of de kring is opgeheven, is niet bekend: er bestaat nog steeds een burgemeesterskring Nijmegen en omstreken.
Functies, beroepen of activiteitenBespreken van onderwerpen die de gemeenten aangingen.
Structuur of genealogieEr was een voorzitter en een secretaris.